Lokalne zajednice u RS na rubu bankrota, dužni su milione KM

Lokalne zajednice u RS na rubu bankrota, dužni su milione KM

Najzaduženije lokalne zajednice u Republici Srpskoj su Kneževo, Doboj i Bileća, a pet opština ne duguje ni fening

Ukupni dug lokalnih zajednica u Republici Srpskoj iznosio je, prema izvještaju Ministarstva finansija RS-a, 356,26 miliona maraka zaključno sa 31. decembrom 2023. godine. Iz resornog ministarstva ističu za Oslobođenje da dug nije povećan, nego je manji u odnosu na isti period prethodne godine za 3,98 miliona KM, a najzaduženije lokalne zajednice su Kneževo, Doboj i Bileća.

Prihodi i rashodi

Pojedini predstavnici ovih zajednica kažu za Oslobođenje da nemaju nikakvih problema kada je riječ o izmirenju kredita, dok drugi ne vide izlaz iz začaranog kruga i skorije rješenje.

Načelnik Bileće Veselin Vujović kaže za Oslobođenje da ova opština jedva funkcioniše i da su prezaduženi.

– To je naslijeđeni dug od 20 miliona maraka, ali mi smo za tri godine uspjeli da ga smanjimo za 2,5 miliona. Također smo smanjili broj radnika. Sve je to nedovoljno za ovoliki dug, žali se Vujović.

On tvrdi da rade na tome da bar malo stabilizuju budžet, ali da to nije baš lako.

– Ne može se izbrisati taj dug i niko nam ga neće oprostiti, logično. Sistem je zatajio čim je država dozvolila da neko ne plaća poreze i ostale dažbine. Primili su toliki broj radnika i napravili problem Opštini koja sad teško funkcioniše, kaže on.

No, uprkos svemu, ima i tračak nade. Smatra da se dugovanja mogu riješiti štednjom, smanjenjem broja radnika, te rashoda, a povećanjem prihoda.

Iz Opštine Kneževo, koja je već godinama jedna od najzaduženijih, nismo dobili odgovor kako će riješiti dugovanja
– Vlada RS-a je pomagala, a očekujemo i pomoć od Srbije. Riječ je o oko milion evra, što bi nam dobro došlo. Time bismo, prije svega, postigli kontinuitet sa isplaćivanjem obaveza kako prema Poreskoj upravi RS-a, tako i prema svim ostalim, zaključio je Vujović.

Iz Grada Doboja tvrde da je ova lokalna zajednica zadužena u skladu sa zakonskim propisima, te da dug ne prolazi zakonski limit od 18 posto ostvarenih prihoda, ali nisu nam rekli koliko tačno duguju. Navode da obaveze na osnovu kredita redovno izmiruju, te da su sredstva utrošena u razvoj grada. Ističu da je Doboj postao veliko gradilište kako bi se pojačao njegov razvoj.

Iz Opštine Kneževo, koja je već godinama jedna od najzaduženijih, nismo dobili odgovor na pitanje šta misle poduzeti i na koji način smanjiti dugovanja.

S druge strane, postoje i oni koji ne duguju ni fening. Prema podacima Ministarstva finansija RS-a, na kraju prošle godine pet lokalnih zajednica nije imalo direktnih kreditnih zaduženja. Riječ je o opštinama Petrovac, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Rudo i Osmaci. Zamjenik načelnika Opštine Rudo Jovica Vidaković kaže za Oslobođenje da je ova lokalna zajednica uspjela da održi svoj status, odnosno da se ne zadužuje kreditno, zahvaljujući racionalnim trošenjima i nezapošljavanjem stranačkih kadrova.
Kvalitetan život

– Naravno da se stvaraju dugovanja kad se nemilice troše pare i kad se zapošljavaju stranački kadrovi. Sve se to gomila i dođe na naplatu. Mi, srećom, nemamo tih problema, tvrdi Vidaković.

On posebno naglašava da je ova opština iz redovnog budžeta izdvojila 1,2 miliona za kapitalne investicije te da ima 2,5 miliona oročenih sredstava.

U narednom periodu, uz racionalno korištenje prirodnih i privrednih resursa, Opština Rudo planira ostvariti održiv ekonomski razvoj i svojim građanima omogućiti kvalitetan život sa obezbijeđenom socijalnom i zdravstvenom zaštitom, razvijenim školstvom, kulturom, sportom i lokalnom upravom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica