Lomovi napunili ambulante širom BiH

Zenica1

Veći broj građana u mnogim dijelovima BiH zatražio je danas pomoć ljekara zbog povreda zadobijenih prilikom pada na snijegu ili ledu.

Iako su ekipe zimskih službi bile na terenu, te intenzivno čistile saobraćajnice i trotoare, snijeg koji je juče padao od ranih jutarnjih časova prouzrokovao je mnoge probleme.

Opštoj bolinici u Brčkom javilo se 20 pacijenata s povredama usljed pada na ledu, a jedno lice je zadržano na bolničkom liječenju.

U sarajevskoj Opštoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš” kazali su da je primljeno dosta pacijenata s povredama koje su prouzrokovali padovi.

“Uglavnom su to pacijenti s nagnječenjima prilikom pada, a bilo je i nekoliko lomova”, kazali su u ovoj ustanovi.

U Opštoj bolnici u Prijedoru kazali su da se nekoliko pacijenata javilo s povredama prilikom pada na snijegu, ali bilo je i onih koji su povrijeđeni prilikom izlijetanja auta s kolovoza.

“Dvoje pacijenata je primljeno sa povredom ruke jer su se okliznuli na snijegu”, kazali su u Domu zdravlja u Šipovu.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da nije bilo pacijenata s povredama zbog pada na snijegu.

Kako su potvrdili u Zimskoj službi, sve saobraćajnice na području grada bile su prohodne, a javni prevoz se odvijao nesmetano.

Jasminko Bogdanić, generalni direktor banjalučke “Čistoće”, kazao je da su sve saobraćajnice i trotoari koje održava ovo preduzeće juče bili očišćeni.

Građani Banjaluke su, prema Odluci o komunalnom redu, dužni da uklanjaju snijeg i led ispred svojih objekata, kao i s krovova poslovnih i stambenih zgrada.

U Gradskoj upravi su podsjetili da je bacanje snijega i leda na slivnike i šahtove, te u parkove i na zelene površine, zabranjeno. Naglasili su da ove godine nije bilo kažnjavanja zbog ovog problema.

Iako je na području Banjaluke najviše snijega palo na području sela, i to desetak centimetara u Stričićima, u preduzeću “MG Mind”, koje je zaduženo za čišćenje ove mjesne zajednice, kazali su da su putevi očišćeni i prohodni.

Građani bi, sa druge strane, voljeli da su saobraćajnice i trotoari više očišćeni. Ističu da je pješacima u nekim dijelovima Banjaluke bilo veoma teško da se kreću trotoarima, koji su, kako ističu, bili okovani ledom.

“Ne znam gdje dežurne službe čiste, ali u centru ulice i trotoari nisu očišćeni. U dežurnim službama su mi rekli da ne čiste snijeg ako je ispod tri centimetra”, rekao je Siniša M. iz Banjaluke.

Problema sa čišćenjem snijega imaju i u Brčkom.

Dragan Marinković, direktor Javnog preduzeća “Putevi Brčko”, rekao je da je proteklih dana bilo problema s neadekvatnim održavanjem saobraćajnica i trotoara.

“Firma koja je na tenderu dobila posao zimskog održavanja ulica nije bila na visini zadatka, ali je stanje zasad malo bolje, ulice su prohodne”, kazao je Marinković.

Saobraćaj se danas u višim predjelima, zbog ugaženog snijega na kolovozu, odvijao usporeno, dok su u ostalim područjima kolovozi bili mokri i klizavi.

Vozačima se savjetuje da brzinu prilagode uslovima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Vrijeme

Snijeg bi, kazali su danas meteorolozi, sutra trebalo da prestane da pada, ali se očekuje oblačno i hladno vrijeme.

Minimalna temperatura vazduha u većem dijelu BiH biće od minus sedam do minus dva Celzijusova stepena, a na jugu Hercegovine do jedan. Maksimalna temperatura kretaće se od minus pet u centralnom pojasu i na planinama, na sjeveru do tri Celzijusova stepena, a na jugu do sedam stepeni.

Sutra je na jugozapadu, posebno u višim predjelima, moguća ledena kiša, a u ostalim predjelima suvo, ponegdje s maglom. Popodne pretežno oblačno i toplije, prema večeri uz slabu kišu ili rosulju. Očekuje se minimalna temperatura od minus četiri do nula stepeni, dok bi maksimalna temperatura trebalo da iznosi od dva do šest Celzijusovih stepeni.

Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE