Portal 072info

Loše vijesti za sve koji su planirali godišnji odmor van BiH

Češći prelaz sa sistemskih na ciljane kontrole putnika na granici Slovenije s Hrvatskom provodit će se u jeku turističke sezone od kraja juna do početka septembra, kazao je u četvrtak za Slovensku novinsku agenciju STA slovenski državni sekretar u MUP-u Boštjan Šefic.

Šefic je učestvovao na trilateralnim razgovorima u Bruxellesu s evropskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i hrvatskim državnim sekretarom Robertom Kopalom o operacionalizaciji preporuke Evropske komisije o “pravilu 15 minuta”, prema kojemu bi se od sistemskih na ciljane kontrole prelazilo ako se na granici čeka više od 15 minuta.

 – To ima smisla provoditi na vrhu turističke sezone, naravno uz uvjet da procjena rizika pokaže da time nije ugrožena sigurnost – kazao je Šefic.

Dodao je da se gužve na granici u punoj turističkoj sezoni ipak ne mogu isključiti jer su bile prisutne i prije izmjena evropske uredbe i schengenskog pravilnika koji naglašava kontrolu svih putnika bez obzira na državljanstvo te skeniranje njihovih dokumenata.

U pokušajima da nađemo rješenje za probleme nastale na našoj granici s Hrvatskom zbog izmijenjenih sigurnosnih pravila ne radi se ni o kakvim bilateralnim dogovaranjima nego o tome kakva će uputstva za primjenu propisa dati Europska komisija, naglasio je slovenski zvaničnik u MUP-u Šefic.
Fena

Podijelite članak