Lud za cigarama: Provodio smjene na poslu pušeći, sada mora platiti 11 hiljada dolara

cigarete
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Jedan Japanac kažnjen je novčanom kaznom od oko 11.000 dolara zbog pušenja tokom radnog vremena. Japanski državni službenik je upao u nevolje jer je pušio na poslu više od 4.500 puta za 14 godina.

Prema izveštaju The Straits Timesa, vlasti u Osaki su donijele zakon o 61-godišnjem zaposlenom, zajedno sa dvojicom kolega u finansijskom odjeljenju prefekture, tako što su nametnule smanjenje plate za 10 posto na šest mjeseci zbog stalnog pušenja tokom radnog vremena uprkos višestrukim upozorenjima.

U septembru 2022. godine, kancelarija za ljudske resurse je dobila anonimnu dojavu da trojac tajno krije duhan. Trojku je pozvao njihov supervizor i upozorio da mogu imati posljedice ako ih ponovo uhvate da puše. Međutim, njih trojica su nastavili da puše i lagali su o tome kada su intervjuisani u decembru 2022. godine.

Osaka ima neke od najstrožih zakona o pušenju na svijetu. Uveo je potpunu zabranu pušenja cigareta u vladinim prostorijama, uključujući kancelarije i javne prostore 2008. godine. Državnim službenicima zabranjeno je pušenje tokom radnog vremena 2019. godine.

U izvještaju Straits Timesa se navodi da se od njih trojice smatra da je 61-godišnji službenik na nivou direktora prekršio “dužnost predanosti” prema Zakonu o lokalnim javnim službama. Od čovjeka je zatraženo da vrati 1,44 miliona jena svoje plate, pored disciplinskog smanjenja plate.

Vlada prefekture je otkrila da je muškarac na dužnosti pušio 355 sati i 19 minuta.

Reakcije na kaznu su bile simpatične. Neki su tvrdili da bi odlazak van lokacije na puš-pauze značilo gubljenje više vremena, dok su drugi smatrali da je kazna gruba, rekavši da se može gubiti vrijeme pijući čaj, jedući grickalice ili samo ćaskajući, ali to nisu kažnjivi prekršaji, pa ni trebalo bi da puši duhan.

Osaka je uvela potpunu zabranu pušenja cigareta u vladinim prostorijama, uključujući kancelarije i javne prostore 2008. godine.