Macron predstavio historijski plan: Ovo je bitno za cijelu Evropu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavio je, kako je, rekao, historijski plan vrijedan više od osam milijardi eura za automobilsku industriju pogođenu krizom izazvanom i za njenu modernizaciju kako bi Francuska prednjačila u proizvodnji električni automobile.

Macron je prilikom posjete fabrici opreme Valeo u mjestu Etapl na sjeveroistoku Francuske najavio da će država uložiti nešto više od osam milijardi eura pomoći automobilskom sektoru.

“Cilj je da Francusku učinimo prvom državom koja proizvodi čista vozila u Evropi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milion električnih i hibridnih vozila”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik je najavio povećanje ekološkog bonusa na 7.000 eura za kupovinu električnog automobila za građane i na 5.000 eura za kompanije, kao i bonus od 2.000 eura za hibridna vozila.

Predviđeno je i povećanje bonusa kod kupovine električnog automobila po načelu “staro za novo”.

“Radi se o planu odbrane radnih mjesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj historiji. To je plan nezavisnosti automobilske industrije. Dakle, radi se o planu budućnosti automobila 21. stoljeća”, rekao je Macron.

Naveo je da francusko-njemački plan obnove od oko 500 milijardi eura, koji je predstavio prošle sedmice s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, treba da podrži najugoženije sektore, poput automobilskog.

Macron je od Renaulta tražio garanciju za budućnost zaposlenih u dvije fabrike na sjeveru zemlje i upozorio da zajam od pet milijardi koji je država obećala Renaultu neće moći da bude odobren prije završetka pregovora koji će početi u ponedjeljak.