Madrac treba čistiti češće nego što mislite

ty carlson I8kTKM17Ktc unsplash 750x497 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Iako na njima provodimo prilično puno vremena svake noći, nekako ih uvijek zanemarimo. Koliko često treba čistiti madrac.

Ako ste u zadnje vrijeme čišćenje i pranje madraca malo smetnuli s uma, možda vas treba podsjetiti da na svome ležite svaku večer i do 8 sati. Tijekom spavanja u njemu s nakuplja prašina, mrtve stanice kože, znoj i masnoća s vaše kože. Madrace bi zato trebalo čistiti svaka dva mjeseca, a postoji i nekoliko trikova za to.

Riješite se prašine

Uzmite usisavač i usisajte madrac. Ovo treba raditi svaka dva mjeseca ili češće ako netko u obitelji ima alergije. Madrac dobro usisajte po površini i sa strane. Snažno pritisnite kako biste izvukli i prašinu koja je dublje od površinskog sloja. Nakon toga promijenite  nastavak na usisavači i stavite onaj uži kako bite dobro usisali sve šavove.

Osim toga, ako imate stroj za parno glačanje, možete parom prijeći po madracu. Parilicom prelazite što bliže madracu kako biste ubili grinje, a nakon toga ga ponovno usisajte kako biste ih uklonili.

Obrišite mrlje

Mrlje treba tretirati odmah, ako je moguće, tako ih je najlakše izvući iz madraca. Mrlje najprije treba tretirati sredstvom za tepihe i madrace, a nakon toga je treba pobrisati vlažnom krpom. Madrac ostavite da se osuši prije nego što stavite posteljinu. Ako na madracu imate žute mrlje to je vjerojatno od znoja i možete ih natopiti otopinom od vodikovog peroksida i tople vode (omjer 1:1) te malo deterdženta za suđe.

Tu otopinu ručnikom utrljajte u mrlju i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga pošpricajte vodom kako bi isprali otopinu, dobro obrišite i pustite da se osuši.

Riješite se neugodnih mirisa

Kada god osjetite da vam madrac malo čudno miriše prvo ga pošpricajte dezinficijensom kako bi ubili bakterije odgovorne za neugodne mirise. Nakon toga po madracu posipajte sodu bikarbonu, lagano ju učetkajte u madrac, ostavite da odstoji 15 minuta i usisajte, piše Good Housekeeping.