MAGLAJ: Uništeno 28.000 knjiga, preživjela stara izdanja Edhema Mulabdića

Sedamdeset posto fundusa biblioteke nastradalo je u poplavama koje su zahvatile Maglaj. Sva tehnička oprema je uništena, kazala je Nina Salkić direktorica JU „Opća biblioteka Maglaj“ za bh. novinsku agenciju Patria.

Ona je kazala da su samo pribranošću uposlenika biblioteke koji su u srijedu navečer do ponoći podizali knjige na visočije police, sačuvane najvrjednije knjige.

– One knjige koje su bile niže, kako se parket dizao, padale su u vodu. Ali, police na kojima se nalazila zavičajna zbirka starih i rijetkih izdanja knjiga preživjele su poplavu jer je polica bila pričvršćena za zidove – kazala je Salkić dodajući da će „Anu Karenjinu“ naći svugdje, ali specijalne zbirke ne bi se dale nadomiriti.

Između ostalog u specijalnoj zbirci bila su i djela istaknutog bosanskohercegovačkog pisca Edhema Mulabdića čija su prva izdanja ostala sačuvana. U biblioteci je bilo oko 40.000 knjiga, što znači da je uništeno oko 28.000 knjiga, piše bh. novinska agencija Patria.

Direktorica biblioteke za Patriu je kazala da sada sve počinju ispočetka. Električnu energiju još uvijek nisu dobili jer se prostor biblioteke nije osušio.

– Danima smo izbacivali mulj i parket koji je uništen. Otprilike 400 kvadratnih metara. Sad trebamo sve novo, od utičnica do produžnih kablova – kazala je Salkić.

Inače, “Opća biblioteka Maglaj” ove godine obilježava 56. godišnjicu postojanja.

Nap.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE