Portal 072info

Maja iz Zenice: Imam hrvatsku putovnicu, ali mi nisu dali ući u Hrvatsku

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Maja Marković-Šimić ne shvaća zašto ne može ući u Republiku Hrvatsku ako ima valjanju hrvatsku putovnicu.

Maja je hrvatska državljanka koja živi u Zenici u BiH, posjeduje hrvatsku putovnicu, ali ne može iz BiH ući u Hrvatsku, iako ima dvojno državljanstvo, piše Slobodna Dalmacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, ona je nakon što se udala svojem prezimenu Marković dodala prezime svoga supruga Gorana. Kako bi mogla to učiniti, morala je zatražiti izradu nove domovnice, što je i učinila u veleposlanstvu RH u Sarajevu.

“I tu nastaje problem. Nakon što sam podnijela zahtjev za novu domovnicu, htjela sam prije neka dva tjedna ući u RH sa svojim svekrom, koji je imao pregled u Splitu. I krenuli smo prema GP-u Kamensko, gdje smo “naletjeli” na graničnog policajca koji je bio, moram to istaknuti, vrlo bezobrazan, otresit i bahat i koji se prema meni ponašao kao prema nekoj kriminalki. Dala sam mu dokumente, odnosno “staru” putovnicu koja vrijedi do 2021. godine. No, kada je revni policajac na granici “udario” po kompjutoru, vidio je da su u izradi moji novi dokumenti u veleposlanstvu u Sarajevu. Tada mi je rekao da to nisu valjani dokumenti i da ja ne mogu ući u RH. Ja sam mu pokazala i vjenčani list i tu putovnicu gdje je moja slika i gdje jedino nema dodanog prezimena moga supruga. Imao je i JMBG, ali me nije htio pustiti. Čak mi je rekao da će me kazniti s četiri i pol tisuće kuna jer nemam valjane dokumente”, kazuje Maja Marković-Šimić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

‘Očito sam pogriješila što sam dodala muževo prezime’

Kako je ispričala Marković-Šimić, prepirala se s policajcem sve dok se on nije smilovao i pustio je u Hrvatsku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Istina je, pustio me u RH, ali mi je naglasio, ako još jednom pokušam prijeći granicu, da će me kazniti s devet hiljada kuna kazne. Ušli smo u RH, otišli u Split, gdje mi se svekar pregledao i vratili sutra u BiH. Samo se nismo vraćali preko GP-a Kamensko, nego preko GP-a Aržano, gdje mi niko od graničnih policajaca nije stvarao probleme”, ispričala je žena.

Maja Marković-Šimić ne shvaća zašto ne može ući u Republiku Hrvatsku ako ima valjanju hrvatsku putovnicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na njoj se vidi moja slika, koja potvrđuje da sam to upravo ja i niko drugi. Osim toga, imam i bosanskohercegovačku ličnu kartu s kojom ne mogu u RH, ali zato mogu u Srbiju. Izgleda da sam “pogriješila” što sam djevojačkom prezimenu htjela dodati prezime svoga supruga. To se policajcu na granici očito nije svidjelo. Do prije tih 15-ak dana nikad nisam imala problema s nijednim graničnim policajcem, kako onima s bosanskohercegovačke, tako i onima s hrvatske strane”, ističe Marković-Šimić.

Iz straha ne mogu to napraviti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na svim graničnim prijelazima preko koji je ulazila u RH vidjeli su da je ona dala izraditi novu domovnicu, što je preuvjet za novu putovnicu.

“I nitko mi nikada nije radio probleme. Evo, sada moram ići službeno u Zagreb i iz straha to ne mogu napraviti jer ne znam hoće li me neki revni policajac zaustaviti na granici i naplatiti mi kaznu od četiri i pol ili devet hiljada kuna. Osjećam se kao zatvorenica koja oko noge ima onu narukvicu kojom prate kriminalce, jer ne smijem iz BiH izići u Hrvatsku”, govori Maja koja je novu domovnicu dala izraditi u veleposlanstvu RH u Sarajevu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drugačije upute iz veleposlanstva

“Na domovnicu moram čekati četiri i pol do pet mjeseci i ja za cijelo to vrijeme ne smijem “mrdati” iz BiH, jer dok nju ne dobijem, ne mogu izraditi putovnicu. Sada mi je svekra u Split kod doktora vozio otac jer ja ne smijem. Zamislite da uđem u RH, da me granični policajac pusti i da onda po povratku u BiH opet naiđem na “revnog” policajca koji me ne želi pustiti u BiH, gdje živim. Što bih onda radila? Znači, svaki moj prelazak u Hrvatsku ili iz Hrvatske u BiH je rizik za mene i moju porodicu. Moram napomenuti da se “revni” policajac na granici pozivao na članak 39. Zakona o putnim ispravama, gdje se navodi da ako se neka činjenica u putovnici promijenila, da dotadašnja putovnica nije valjana. A u članku 40. istog Zakona se navodi da je RH dužna osobne dokumente izdati u roku od 48 dana”, ispričala je Maja Marković-Šimić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, hrvatsko veleposlanstvo dalo joj je posve dručije upute.

“U ispostavi hrvatskog veleposlanstva u Vitezu rekli su mi da granicu mogu prijeći s postojećom, odnosno “starom” putovnicom, dok mi nova ne bude zgotovljena. A kad dođem na granicu, onda mi rade probleme. Pa tko je ovdje lud?”, zapitala se Marković-Šimić, piše Slobodna Dalmacija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 121
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME