Majka bila “alergična” na vlastitu bebu: Rijetka autoimuna bolest uzrokovala plikove na stomaku

Screenshot 4 50

Britanka Fiona Hooker se tokom trudnoće borila s rijetkom bolešću zbog koje je bila “alergična” na vlastitu bebu. Ipak, dobra vijest je da se i beba i majka sada osjećaju mnogo bolje.

Hooker je u aprilu prošle godine, kada je bila u sedmom mjesecu trudnoće, primijetila osip na stomaku. Liječnik joj je propisao kremu, ali se osip ubrzo pretvorio u plikove.

Liječnici su joj zatim dijagnosticirali rijetku autoimunu bolest u trudnoći, koja se zove pemphigoid gestationis (PG). Ona pogađa jednu od 50 hiljada žena. Reakcija na gen njenog sina je uzrokovala da njen imunološki sistem “napadne” njenu kožu.

Foto: Kennedy News and Media
Foto: Kennedy News and Media

Dermatolozi su joj zatim propisali dozu oralnih steroida, koji su joj trebali pomoći da se riješi boli. Njih je uzimala narednih šest mjeseci.

“Još uvijek ponekad osjetim svrab pa koristim kremu na bazi steroida. Moje tijelo je još uvijek u procesu oporavka”, kazala je Hooker za magazin Independent.

Ovo stanje bi se vjerovatno pojavilo i u narednim trudnoćama pa su zbog toga Hooker i njen suprug Warren odlučili da neće imati još djece.

“Istraživanje je pokazalo da će se osip vratiti u budućim trudnoćama i da će biti mnogo bolniji. Mislim da ne bih ponovo mogla proći kroz sve ovo”, priznala je.

Iako se osip gotovo povukao, “pogoršavaju” ga određeni hormoni i on u manjoj mjeri ponovo izbije svaki put kada dobije menstruaciju.

“Možda ću zauvijek imati neke simptome, ali oni neće biti toliko ozbiljni”, zaključila je Hooker.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakNovi Pravilnik o kvaliteti meda dovest će do boljeg stanja u pčelarstvu FBiH
Sljedeći članak“Brajlović” konačno stiže i na Baščaršiju