Majka prvačića: Dijete mi ima modricen, đačke torbe sve su teže!

Screenshot 8 311

Knjige, sveske i pribor u torbi školaraca ponekad dostignu težinu i po nekoliko kilograma, a ovakav svakodnevni teret na dječijim leđima ostavlja posljedice na njihovo zdravlje. Stručnjaci upozoravaju da djeca ne bi smjela da nose teret veći od deset odsto svoje tjelesne težine, dok se roditelji žale da su školske torbe uvijek teže od toga.

-Moja kćerka je krenula u prvi razred i odmah smo se suočili sa težinom ranca koji svaki dan nosi. Pre neki dan primjetila sam na njenom desnom ramenu veće crvenilo – modricu. Bila sam u nevjerici,  ali smo na kraju shvatili da je to trag od ranca koji je previše težak i koji je nažuljao, požalila se Katarina iz Beograda, prenosi Nova.rs.

Modrica, kako dodaje majka, ne izgleda dramatično i djevojčicu ne boli, ali je roditelje natjerala da se zamisle o uticaju te prevelike težine na mala leđa njihovog deteta.

Torba njene kćerke je, kada je stavila sve neophodno za jedan dan u školi, bila teška pet kilograma.

Tako je skoro svakog dana. Toliko se priča o krivoj kičmi kod djece, a slabo se pominju školske torbe” ističe Katarina i podsjeća da kako se ide ka višim razredima da su torbe sve teže.

Dijete koje ima 20 kilograma, prema toj računici, ne bi smjelo da nosi torbu težu od dva, eventualno tri kilograma.