152C1B60 D53E 4F6A A462 5AD02C762FF8
AUTOR: P.D.
DATUM: lip 26, 2021 @ 10:35
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Pojava tornada je moguća i već je evidentirana u Bosni i Hercegovini, ali manjeg intenziteta u poređenju s onim u Češkoj. Stručnjaci ih nazivaju pijavice. Penzionisani bh. klimatolog Željko Majstorović u izjavi za „Avaz“ je kazao da na našim prostorima ova pojava nije česta, ali da nije ni nemoguća.

Pogađaju Ameriku

-Tornada najviše pogađaju Ameriku, to je takozvana aleja tornada. Gotovo stotinu tornada manje jačine pogodi Evropu, uglavnom Njemačku, zemlje uz Baltičko more i Italiju. Što se tiče naših krajeva, uglavnom su u pitanju pojave manjeg tornada, koji se zove pijavica – rekao je Majstorović.

Zbog evidentnih klimatskih promjena, povećava se i mogućnost za ovakvim pojavama.

– Povećavaju se frekvencija i intenzitet tih pojava. S obzirom na to, moguća je pojava jače pijavice, pogotovo na sjeveru zemlje, u Posavini, te u Hercegovini, bliže moru. Koliko će to biti jako i kada, to je nepredvidivo, jer su evidentne klimatske promjene. Razlika u temperaturi donjeg i gornjeg sloja atmosfere može predstavljati jedan od razloga nastanka tornada – kazao je Majstorović.

U prethodnih nekoliko godina pijavice su zabilježene u našoj državi, i to u Bosanskoj Gradišci, Prijedoru i Popovom polju. Naime, u Bosni i Hercegovini pijavice su 2017. pogodile Posavinu. Majstorović kao „krivce“ navodi klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj.

Moguć uzrok

– Posljednjih nekoliko dana zabilježene su ekstremno visoke temperature zraka u Evropi, a i kod nas. Moguće da je i to jedan od uzroka jer dodirom visokih i niskih temperatura zračnih masa može doći do pojave ovih vjetrova – dodao je Majstorović.

Kako nastaje

Tornado nastaje u uvjetima prodora svježeg zraka iz sjevernih predjela na područje vrlo zagrijanog zraka, na crti njihovog dodira, uz jaku grmljavinu, najčešće u toplije doba godine. Dva su tipa tornada. Jedan se rjeđe pojavljuje, i to uz jako razvijene grmljavinske ćelije i tzv. mezociklonu, a drugi, češći tip, nastaje na granici izraženo različitih i vrlo labilnih zračnih masa.

LIDER