Portal 072info

Make up greške koje čine da izgledate starije

Kad se šminkamo želimo postići besprijekoran, blistav i svjež izgled. Ali, to nam ne polazi baš uvijek za rukom. Mnoge žene prilikom šminkanja prave greške koje čine da iozgledaju starije. Kako biste to izbjegli, otkrivamo vam koje greške ne biste trebali ponavljati.

Izbjegavanje hidratacije – Nanošenje hidratantne kreme ujtru i navečer iznimno je važno za kožu. Kako starimo, naša koža gubi prirodnu vlagu koju smo imali kao tinejdžeri. Kako biste koži obezbijedili potrebnu hidrataciju, te kako bi izgledala svježe i njegovano, nemojte preskakati hidrataciju.

Vidljiva linija rumenila – Rumenilo čini da izgledamo svježe, ali može kreirati i potpuno suprotan učinak. Liniju rumenila pažljivo stopite sa ostatkom šminke jer oštre ivice čine da izgledate neuredno, strožije, pa i starije.

Pretjerivanje sa puderom – Puder će vam osigurati besprijekoran ten, ali pretjerivanje i nanošenje pudera u više slojeva kreirat će neuredan izgled koji dodaje godine. Osim toga, kad je „višeslojan“, puder se lakše nakuplja u linijama i borama na licu zbog čega ćete siguro izgledati starije.

Pretjerivanje sa highlighterom – Pravilna upotreba highlightera požžmoći će vam da naglasite crte lica. No, pretjerivanje će učiniti da izgledate previše strogo ili starije. Highlisghter je naijenjen za nanošenje na jagodice, luk iznad usana, te ispod luka obrva. Pretjerivanjem će se highlighter skupiti na pogrešnim mjestima, te dodati godine vašem licu.

Pretjerivanje sa puderom u prahu – Puder u prahu ili kamenu ublažit će sjaj masne T-zone, ali sa njim avskako ne biste trebali pretjerivati. Previše pudera u prahu skupit će se na pogrešnim mjestima na licu, čineći da izgledate neuredno i starije.

Olovka na donjem kapku – Olovka uz liniju trepavica donjeg kapka može privući pažnju na fine linije i bore oko očiju.

Mat šminka – Mat šminka idealna je za djevojke sa masnom kožom. Ali, uz previše mat šminke kreirat ćete vještački izgled. Budite pažljivi kako biste uklonili suvišni sjaj, ali istovremeno sačuvali prirodan izgled.

ljepota.ba/cafe.ba

Podijelite članak