Screenshot 3 27
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Kompanije za logistiku i skladištenje ubrzavaju planove širenja u Jugoistočnoj Evropi, gdje se očekuje procvat poslovanja, jer će pandemija potaknuti proizvođače da premjeste poslovanje blizu glavnih tržišta.

Kao i drugi u tom sektoru, holandska grupa Raben bilježi sve veće zanimanje firmi koje žele uspostaviti lance opskrbe u blizini glavnih zapadnoevropskih tržišta, kako bi izbjegle skupe poremećaje poput onih uzrokovanih pandemijom Covida-19.

Raben grupa, koja posluje u 13 evropskih zemalja koje opslužuju industrije poput maloprodaje i automobilske industrije, očekuje da će rastući troškovi negdje u Evropi potaknuti rast u jugoistočnim državama i na Balkanu.

Raben i druge firme za industrijska skladišta rekli su da su u pregovorima s kompanijama koje žele prebaciti neke operacije iz Azije ili iz drugih mjesta, ali da je prerano da dijele detalje.

“Kompanije će se vratiti u Evropu iz Azije. Moramo biti spremni preuzeti posao kada se to dogodi”, rekao je direktor Rabena iz CIE Tomasz Niezwicki za Reuters.

Niezwicki je rekao da će kompanija ove godine otvoriti tri nova skladišta u Rumuniji, čime će popuniti portfolio od sedam dosadašnjih kompanija, s obzirom na to da ubrzava planove širenja.

Osnivanje u zemljama Evropske unije, Rumuniji i Bugarskoj, predstavlja veliku prodajnu tačku za ove i susjedne zemlje poput Srbije, gdje je često jeftinije i lakše pokrenuti projekte, kažu zvaničnici ove kompanije i analitičari.

Ogroman broj kvalifikovane radne snage u regiji i manje opterećujući zahtjevi za dozvole za izgradnju novih postrojenja dobar su mamac da se proizvođači odvuku iz utvrđenijih baza poput Češke, kažu skladišni i logistički operateri te dodaju kako su poboljšani putevi i druga infrastruktura u Rumuniji i okolnim zemljama, kao i događaji poput izlaska Velike Britanije iz EU i promjenjivih odnosa s Kinom, povećali izglede ovih zemalja.

“Ovi događaji mogu dovesti do nekih proizvodnih ili logističkih aktivnosti u Rumuniji, posebno ako uzmemo u obzir da su, naprimjer, troškovi rada u proizvodnji između Rumunije i Kine slični”, rekli su iz kompanije za nekretnine Colliers International.

Strane ulagače, kaže Colliers, privukli su i prinosi na industrijske i logističke nekretnine, koji su se u 2020. godini kretali između 8 i 10 posto za Rumuniju i Bugarsku i 5 i 7 posto u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, u poređenju sa 4,5 posto u Njemačkoj ili Francuskoj.

“Plate oko tri puta manje u Srbiji i približno upola manje u Rumuniji i Bugarskoj u odnosu na Češku pomažu privlačenju proizvođača”, rekao je Andrew Peirson, savetnik za nekretnine JLL (JLL.N), te dodao kako će Bugarska, Rumunija i Srbija utjecati na cijeli region.

Poljska i Češka predstavljaju najveća tržišta u sektoru industrijskog i logističkog skladišta u novonastaloj Evropi s 20 miliona metara i 9 miliona kvadratnih metara skladišnog prostora – što je približno 1.300 nogometnih terena – u poređenju s 5 miliona kvadratnih metara u Rumuniji. Međutim, Jugoistočna Evropa raste bržim rastom i smanjuje jaz.

Industrijski i logistički sektor u Rumuniji, najvećoj ekonomiji Jugoistočne Evrope, porastao je za 43 posto u prvom kvartalu u odnosu na godinu ranije, sa 264.000 kvadratnih metara zakupljenog novog prostora, na ukupno 5,16 miliona kvadratnih metara, prema konsultantskoj agenciji CBRE za nekretnine.