bolnica batajnica 5 n1 347561 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 9:10
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti

Operacija čiji je cilj osigurati gubitak težine može smanjiti rizik od teškog covida-19 čak i ako je zaražena osoba i dalje pretila nakon gubitka težine, prema radu objavljenom u časopisu JAMA Surgery, prenosi Hina.

Znanstvenici su proučili 20.212 pretilih odraslih osoba, uključujući 5053 koje su bile podvrgnute barijatrijskoj operaciji prije pandemije i izgubile su znatnu težinu.

U prosjeku, ljudi u skupini operiranih, iako su još uvijek bili pretili, težili su oko 20 kg manje od sudionika studije koji nisu bili podvrgnuti operaciji.

Iako su dvije skupine imale sličnu stopu infekcije virusom SARS-CoV-2 od oko 9 posto, zaraženi pacijenti, koji su prethodno operirani radi mršavljenja, imali su 49 posto manji rizik od hospitalizacije, 63 posto manji rizik potrebe za dodatnim kisikom i 60 posto manji rizik od toga da teško obole ili umru u usporedbi sa skupinom koja nije operirana.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Poznato je da je pretilost čimbenik rizika za loše ishode covida-19.

Zbog metodologije studije ne može se izvući siguran zaključak da je operacija radi mršavljenja uzrokovala bolje ishode, upozoravaju autori.

Ipak, rekli su autori, pacijenti koji su bili podvrgnuti operaciji zbog mršavljenja vjerojatno su bili zdraviji kada su se zarazili.

Rezultati “podržavaju da su zdravstvene posljedice pretilosti reverzibilne” za pacijente s covidom, rekao je koautor dr. Steven Nissen s klinike Cleveland u priopćenju.

“Ova studija sugerira da naglasak na gubitku težine kao javnozdravstvenoj strategiji može poboljšati ishode tijekom pandemije covida-19… To je vrlo važan nalaz s obzirom na to da 40 posto Amerikanaca pretilo.”

LIDER