Markotić: U Hrvatskoj se vakcinisalo oko 46.000 ljudi, njih 80 ima blaže nuspojave

markotic 1 2

U Hrvatskoj se do vikenda vakcinisalo oko 46 hiljada građana, a kod njih 80 zabilježene su uglavnom blaže nuspojave, izjavila je u nedjelju direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Napomenula je i da je zabilježena jedna teža nuspojava, da se radilo o alergijskoj reakciji koju su liječnici spremno dočekali i “riješili kako treba”.

Direktorica Markotić u Dnevniku HTV-a kazala je da se nakon druge doze vakcinisanja očekuju “neke nuspojave poput temperature i bolne ruke”, ali da nisu zabilježene opasne nuspojave ni tokom kliničke studije ni prilikom vakcinisanja u zemljama u kojima je vakcinisan veći broj ljudi.

Istaknula je da će Hrvatska uskoro imati odobrena četiri proizvođača vakcina, budući da je naručila velike količine vakcina AstraZenece, koje bi krajem mjeseca moglo biti odobreno, a ohrabruje i najava za Johnsonovu vakcinu, za koju će se, “izgleda, puno brže moći predati dokumentacija”.

“Epidemiološka slika sve je bolja, ali pri popuštanju mjera treba biti oprezan jer se širi novi soj virusa”, zaključila je direktorica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Hina

Prethodni članakJedino je penzionera sve više u BiH
Sljedeći članakMnoge evropske zemlje uvode drastične mjere, lockdown i policijski sat