ss 12
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 31, 2021 @ 20:25
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Ilon Mask (Elon Musk) kaže da će prodati sve dionice “Tesle” odmah i riješiti glad u svijetu ako mu neko iz Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda (UN) objasni kako se to može sa šest milijardi dolara.

NER FIT

Maskov je to odgovor na Twitter post dr. Elija Dejvida (David), vodećeg stručnjaka za umjetnu inteligenciju, koji je objavio da Maskovih 2 posto cijelog bogatstva iznosi šest milijardi dolara, dok je UN-ov Svjetski program za hranu u 2020. skupio 8.4 milijarde dolara. Postavio je pitanje kako to nije riješilo pitanje gladi u svijetu.

Mask je nekoliko minuta kasnije opet tvitao i rekao da UN-ovo objašnjenje, odnosno financijski plan, mora biti transparentan kako bi javnost vidjela tačno gdje je i kako novac potrošen.

Prije četiri dana šef Svjetskog programa za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda izjavio je da “mala skupina iznimno bogatih pojedinaca može pomoći u rješavanju gladi u svijetu sa samo malim dijelom svoga bogatstva”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Milijarderi bi trebali jednokratno priskočiti u pomoć – rekao je Dejvid Bisli (David Beasley) za CNN, navodeći posebno dva najbogatija čovjeka na svijetu, Džefa Bezosa (Jeff Bezos) i Maska.

– Šest milijardi dolara za pomoć 42 miliona ljudi koji će doslovno umrijeti ako im ne pomognemo. Nije komplicirano – dodao je Bisli.

Direktor Tesle Ilon Mask posjeduje bogatstvo vrijedno 289 milijardi dolara, prema Bloombergu, što znači da Bisli traži donaciju od samo dva posto njegove imovine. Bogatstvo američkih milijardera gotovo se udvostručilo od početka pandemije i sada iznosi 5.04 biliona.

LIDER