Masovna imunizacija stanovništva u “Zetri”, 30 vakcinalnih punktova

Masovna imunizacija stanovništva u “Zetri”, 30 vakcinalnih punktova

Masovna imunizacija stanovništva Kantona Sarajevo trebalo bi da bude realizirana u Olimpijskoj dvorani Zetra, na 30 vakcinalnih punktova, kontrolnim sobama gdje će biti ljekari i medicinske sestre koji će, nakon što primi vakcinu protiv koronavirusa, oko pola sata pratiti pacijenta radi eventualnih neželjenih reakcija.

– Kompletan proces imunizacije bit će praćem i ultimativnom informatizacijom, tako su rekli iz kompanije koja je zadužena za softver zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Bit će praćeno elektronskom uputnicom, sa tačno određenim terminom, datumom za vakcinaciju. U “Zetri” će biti termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature – kazao je za Fenu glasnogovornik Doma zdravlja KS Arman Šarkić.

Dom zdravlja je nosilac te imunizacije za Kanton Sarajevo, a bit će pomognuti i ostalim zavodima primarnog karaktera jer trebat će im, kaže Šarkić, kadrovska pomoć na terenu kad se bude radila masovna imunizacija u “Zetri”.

Kako podsjeća, Federalni zavod za javno zdravstvo ranije je izradio Nacrt plana vakcinacije, koji je postao plan za vakcinaciju i upućen je prema kantonima. Imunizacija se odvija u tri faze. Prva faza je imunizacija zdravstvenih radnika i dobrim dijelom je započeta.

Po riječima Šarkića, Dom zdravlja KS sa jučerašnjim danom vakcinisao je 360 većinom uposlenika angažiranih u Covid ambulantama i Covid Centru Saraj Polje te u trijažnim punktovima, od ukupno 400 doza vakcine “AstraZeneca”. Opća bolnica Sarajevo uskoro završava taj proces. Druga faza su domovi za stare i iznemogle i Gerontološki centar, a treća faza je masovna imunizacija.

Prva količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu iz COVAX mehanizma dopremljena je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Radi se o 23.400 doza vakcina “BioNTech”/”Pfizer”, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX. Kako su ranije najavile bh. vlasti, iz COVAX mehanizma u večernjim satima trebalo bi biti dopremljeno i 26.400 doza ‘AstraZeneca’ vakcina.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica