Portal 072info

Medica: Javna tribina o zaštiti žrtava seksualnog nasilja u sukobima

U sjedištu zeničke Medike sinoć je održana javna tribina posvećena pravima i potrebama preživjelih  ratnog seksualnog nasilja, odnosno žrtava torture.

Skup je organizovan povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu i Međunarodna dana podrške žrtvama torture, a bili su pozvani predstavnici šire društvene zajednice,od predstavnika ustanova i institucija, pa do lokalne i kantonalne vlasti.

– Na pitanje prava žrtava torture naša država nažalost nije adekvatno odgovorila, jer do danas na nivou BiH ne postoji Zakon o žrtvama torture, te je stanje šaroliko i ove osobe su različito tretirane u zavisnosti gdje žive, navodi Sabiha Husić, direktorica Medike Zenica.

– Za ostvarenje prava ove poulacije na prostoru ZDK postoji dosta prepreka i u nekim stvarima se čak vraćamao i unazad pa se moramo iznova boriti i dokazivati da i ove osobe zaslužuju poštovanje, ističe gospođa Husić, navodeći kao primjer da preživjeli logoraši nemaju mogućnost ostvarivanja nijednog prava, da postoji problem obezbjeđenja zdravstvene zaštite za žrtve torture, da nemamo nijedan program koji bi regulisao zbrinjavanje ovih ranjivih kategorija itd.

RTVZE

Podijelite članak