Screenshot 3 77
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 17:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Četvrtu sedmicu osnovci i srednjoškolci u Olovu nemaju školski prevoz, zbog čega djeca iz udaljenih naselja i dalje ne pohađaju nastavu. Spor koji je nastao između dva prevoznička preduzeća čeka rješenje. Za to vrijeme roditelji, koji to mogu, djecu sami voze u školu.

Selo Kolakovići udaljeno je 12 kilometara od Olova ili oko dva sata hoda. Tim putem, koji vodi kroz gustu šumu, djeca bi trebala pješke ići u školu i vraćati se kući. Mediha je učenica sedmog razreda osnovne škole u Olovu, dok njena sestra pohađa treći razred srednje škole. Mediha zbog nedostatka prevoza jučer nije bila u školi. Njena sestra će u drugu smjenu privatno organizovanim prevozom.

– To je vrlo teško… Osam sati. Ovo selo je nešto bliže Olovu, za razliku od ostalih koja su nekoliko kilometara udaljenija. Djeca i da su u mogućnosti, roditelji ih same u školu ne smiju poslati, govori za O kanal roditelj Šemsudin Plećan.

Iz nadležnog ministarstva ranije su saopštili da su na vrijeme osigurali sredstva za prevoz, te da jedino mogu poslati urgenciju Uredu za žalbe da se problem raspisanog tendera za izbor prevoznika što prije riješi. Ured je razmatrao pristigle žalbe, pa bi tako pitanje prevoza trebalo do ponedjeljka biti riješeno, kaže direktor Osnovne škole. No, i to je privremeno.

Roditelji poručuju da više nemaju strpljenja. Spremni su na poduzimanje radikalnijih mjera da bi svim nadležnim skrenuli pažnju na gorući problem. Spominju blokade škole, pa i saobraćaja.

LIDER