Mediji jedan od glavnih stubova demokratskog društva

Podijelite vijest

U povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine Faruk Zupčević uputio je čestitke svim novinarima i medijskim radnicima u BiH.

– Mediji i novinari jedan su od glavnih stubova demokratskog društva i, kao takvi, imaju veliku odgovornost da istinito informiraju građane naše zemlje o svim procesima u vezi s njihovim svakodnevnog života, te je nedopustivo da ih iko sprečava u tome. Novinari i mediji Bosne i Hercegovine su i u ovom teškom vremenu za čovječanstvo bili stalno na prvoj liniji odbrane od virusa Covid-19, informirajući građane o svim opasnostima i teškoćama koje su zaprijetile svijetu i do sada odnijele više od 270.000 života. Iako pandemiji ni izbliza nije kraj, mogli bismo reći da su novinari pravovremeno, profesionalno i odgovorno informirali građane, ne šireći pri tome strah i paniku – navodi Zupčević.

Uvjeti u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini su teški pa ipak, prema nekim istraživanjima, mediji su institucije kojima građani najviše vjeruju. Naravno, dodao je Zupčević, to je prilika i obaveza medija da se ojača njihova uloga kako bi se unaprijedio njihov položaj u društvu, koji je sada veoma loš.

BiH ima najliberalnije zakone o slobodi medija, ali su njihova implementacija i realizacija zakočene zasićenim pravosudnim sistemom - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baBiH ima najliberalnije zakone o slobodi medija, ali su njihova implementacija i realizacija zakočene zasićenim pravosudnim sistemom

Prema procjenama, 35 posto novinara u medijskoj zajednici Bosne i Hercegovine, koja ima više od 3.000 zaposlenih, radi nacrno. Potpisani ugovori su nepovoljni. Najčešće na određeno vrijeme, bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Novinari najčešće rade za plaće koje se kreću od 300 do 500 eura. Sigurnost rada novinara je, također, upitna.

– U proteklih 10 godina, prema podacima Misije OSCE-a u BiH, evidentirano je skoro 500 napada na novinare. Prema izvještajima organizacije “Reporteri bez granica” o slobodi medija, BiH je na 58. mjestu među 180 zemalja svijeta i najbolja je u regiji. Prema indeksu sloboda medija, na osnovu kojeg je sačinjen izvještaj, Bosna i Hercegovina ima najliberalnije zakone o slobodi medija, ali su njihova implementacija i realizacija zakočene zasićenim pravosudnim sistemom – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Fena


Podijelite vijest