Mediji: U Tuzli “ratno stanje”!

301-protesti-u-tuzli

Demonstracije su eskalirale ispred zgrade Vlade u Tuzli. Policija je bacila suzavac na demonstrante koji su se razbježali po okolnim ulicama.

Nakon bačenog suzavca veće policijske snage napravile su veliki obruč oko zgrade Vlade Kantona i na taj način pokušavaju spriječiti demonstrante da se vrate na raskrsnicu kod zgrade kako nebi došlo do nove blokade.

Desetine hiljada kamenica je bačeno na zgradu, na kojoj su sada prva dva sprata u potpunosti devastirana, javlja “Dnevni avaz”.

Nekoliko hiljada nezadovoljnih građana okupilo se danas ispred zgrade kantonalne Vlade u Tuzli, nastavljajući tako jučerašnje proteste, na kojima je došlo do eskalacije sukoba i povrijeđeno više policajaca i građana ali sada traže i ostavku kantonalne Vlade. Građani su ogorčeni silom koja je prema demonstrantima primijenjena u srijedu.

Protesti su i danas počeli okupljanjem grupe radnika iz propalih firmi koja je jajima i kamenicama gađala zgradu vlade i policiju, na koju je bačena i zapaljena baklja. Radnici su simbolično donijeli svijeće i ruže kao znak da sahranjuju Vladu TK. Okupljeni su skandirali “Vlada napolje” i ime Aldina Širanovića, koji je juče uhapšen i još uvijek nije pušten iz pritvora.

Portal Klix prenosi da u Tuzli vlada “ratno stanje”. Svi zaposleni, premijer i ministri u Vladi TK napustili su zgradu u pratnji policije i izašli na sporedni ulaz.

“Dnenvi avaz” javlja da će se Tuzlacima pridrižiti i građani Sarajeva, Zenice i drugih gradova. Iz sindikata “Dite” za :”Dnevni avaz” su rekli da neće odustati od protesta dok Vlada ne položi račun, ali i dok se iz pritvora ne puste uhapšeni tokom jučerašnjih protesta kojima, kako kažu, nije omogućeno liječenje od povreda koje su zadobili.

Demonstranti su juče poručili da će na eventualnu upotrebu policijske sile odgovoriti istom mjerom i da će Tuzla biti nova Ukrajina.

Vlada Tuzlanskog kantona je tokom prepodneva, za kada je bio zakazan nastavak protesta, uputila poziv predstavnicima firmi “Konjuh”, “Polihem” i “Dita” da u 13 sati dođu na sastanak kako bi razgovarali o rješavanju problema s kojim se radnici ali i njihove firme suočavaju.

Radončić: Preispitati djelovanje policije

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić uputio je danas dopis Nezavisnom odboru za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona, da preispita jučerašnje djelovanje policije u Tuzli prilikom protesta nezadovoljnih radnika i građana ispred zgrade kantonalne vlade.

Radončić traži od Nezavisnog odbora da utvrdi da li je tom prilikom policija upotrijebila prekomjernu silu, kao i po čijem naređenju je reagovala policija i da li je tu bilo političkog uticaja.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da se od Nezavisnog odbora očekuje da u slučaju utvrđivanja propusta i prekomjerne upotrebe sile prema građanima u skladu sa svojim nadležnostima pokrenu postupak za sankcionisanje odgovornih lica.

Otac iz Tuzle: Mog sina je tuklo devet specijalaca

Mehmed Širanović, otac organizatora jučerašnjih protesta protiv Vlade TK i lidera neformalne Facebook grupe ‘Udar’, Aldina Širanovića, izjavio je da je njegov sin teško pretučen i da su ga tukla čak devetorica pripadnika specijalne policije MUP-a TK, prenosi Tuzlanski.ba.

Širanović navodi da ih je muka natjerala da izađu na ulice. Šokantno je, kako kaže, da su policajci njegovog sina brutalno pretukli i ostavili na ulici bez ikakve zdravstvene zaštite.

Širanović navodi da su njegov sin pretučen jer je tražio svoja prava, pravo na rad. Mehmed ima troje djece sa fakultetima, a niti jedno od njih nema posla. Ne mogu, kako kaže, svi živjeti od njegovih 300 KM penzije.

Čaušević: Radnici iskorišteni

Vlada Tuzlanskog kantona je održala vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana eskalacija sukoba u Tuzli na protestima radnika pet firmi, a konstatovano je da je sukobe planirala neformalna grupa građana, da je povrijeđeno više policijskih službenika i građana, te pričinjena veća šteta na zgradi kantonalne Vlade i okolnim zgradama.

Kantonalni premijer Sead Čaušević je na sinoć održanoj vandrednoj sjednici kantonalne vlade istakao da cilj jučerašnjih protesta nije bio da se pokuša dogovorom doći do rješenja radničkih problema, te da su radnici “Polihema”, “Dite”, “Konjuha”, “Resodguminga” i ostali iskorišteni, prenose federalni mediji.

“Iza protesta stoji neformalna grupa okupljena na društvenim mrežema pod nazivom ‘Udar’. Moj prijedlog je bio da predstavnici radnika dođu na razgovore, ali su se sa zahtjevom pojavili i članovi te neformalne grupe, čije zahtjeve u ovom momentu nije realno razmatrati”, rekao je Čaušević.

Tokom jučerašnjih protesta u Tuzli privedeno je 27 osoba, a povrijeđeno 17 policajaca i osam građana. Pet privedenih zadržano je u pritvoru. Oštećeno je 11 automobila i pričinjena veća materijalna šteta na zgradi Vlade Tuzlanskog kantona kao i okolnim objektima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE