Među “zarobljenim” putnicima njih 13 pozitivno na omikron soj koronavirusa

0B9FFDF2 6A3E 48BE B5BC 0DC9DF4198CF
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nova varijanta koronavirusa omikron otkrivena je kod 13 osoba koje su doputovale u nizozemsku prijestolnicu Amsterdam na dva leta iz Južne Afrike. Slučajevi su ustanovljeni među 61 putnikom koji je bio pozitivan na koronavirus, piše klix.ba.

Informacije dolaze u vrijeme kada u Nizozemskoj na snagu stupaju stroža ograničenja, usred rekordnih slučajeva covida i zabrinutosti oko nove varijante.

Ovo uključuje rano zatvaranje ugostiteljskih i kulturnih objekata, kao i ograničenja kućnih okupljanja.

Južna Afrika je prvi put prijavila omikron soj Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u srijedu, a rani dokazi sugeriraju da nosi veći rizik od ponovne infekcije.

Letovi holandskog nacionalnog prijevoznika KLM iz Johanesburga stigli su u petak u 10:30 i 11:00 po lokalnom vremenu, a putnici koji su bili pozitivni na covid-19 stavljeni su u karantin u hotelu u blizini amsterdamskog aerodroma Schiphol.

Oni koji su bili negativni zamoljeni su da se izoluju kod kuće na pet dana i urade dalje testove, dok je onima u tranzitu dozvoljeno da nastave put.

Nakon što je danas ustanovljeno 13 slučajeva, holandski ministar zdravlja upozorio je da bi moglo biti novih slučajeva nove varijante u zemlji.

Druge evropske zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Italiju, također su otkrile slučajeve nove varijante.

Brojne zemlje širom svijeta sada su zabranile ili ograničile letove u i iz Južne Afrike i nekoliko susjednih zemalja kao odgovor na novu varijantu.