Portal 072info

Međunarodne rezerve BiH iznose više od 13 milijardi KM

25.06.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da su međunarodne rezerve BiH više od 13 milijardi KM, odnosno skoro sedam milijardi eura, i da građani nemaju razloga za zabrinutost zbog kursa KM.

“Imamo potpunu pokrivenost, kako mi to kažemo, monetarne pasive (gotov novac i depoziti kod Centralne banke BiH) u evrima i još rezervna sredstva iznad toga. Garantujemo u svakom trenutku konvertibilnost KM za evro i obrnuto”, istakao je Softić za današnji “Večernji list” izdanje za BiH.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Softić je dodao da bez obzira na pandemiju, ekonomske krize i kretanja u nekim drugim zemljama Centralna banka garantuje monetarnu stabilnost zemlje.

“Do sada nije bilo potrebe da mijenjamo našu politiku, ali od početka krize više puta smo jasno rekli da je, ako se ukaže potreba, Centralna banka spremna smanjiti stopu obavezne rezerve za banke”, rekao je Softić, navodeći da bi se time povećala likvidnost bankarskog sistema.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prema njegovim riječima, svi postojeći pokazatelji govore da je likvidnost banaka vrlo visoka.

“Banke drže velike viškove iznad obavezne rezerve, pa, sa naše strane, trenutno nema potrebe za promjenama”, zaključio je guverner Centralne banke BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

On smatra da su banke u BiH sposobne i voljne finansijski podržati kvalitetne klijente i njihove projekte, a da na politici, odnosno vladama, leži odgovornost za kreiranje atmosfere u kojoj će se privredne aktivnosti razvijati i jačati.

“Mislim da je najbolji način na koji Centralna banka BiH može doprinijeti da banke pojačaju kreditiranje taj da nastavimo održavati stabilnost kursa i finansijskog sistema, odnosno da sve naše zakonske funkcije obavljamo što efikasnije i profesionalnije”, smatra Softić.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Skoro 100.000 blokiranih računa, u problemima trgovine, ugostiteljski objekti, razna udruženja, fondacije…

072info.com

U BiH blokirano 95.527 računa poslovnih subjekata

072info.com

Centralna banka na kompjutere i laptope potrošila preko 200.000 maraka

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6