Portal 072info

MEGA PROJEKAT Danas počinje izgradnja “Beograd na vodi”!

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor IGL Hillsa Mohamed Alabbar postaviće danas kamen temeljac za gradnju “Beograda na vodi“.

Postavljanjem kamena temeljca za dvije stambene kule i otvaranjem Savske promenade će i zvanično početi izgradnja projekta “Beograd na vodi” vrijednog 3,5 milijardi eura.

Dvije stambene kule imaće 296 stanova, odnosno oko 60.000 kvadratnih metara, a prodaja stanova po principu registracije zainteresovanih za kupovinu počeće 3. oktobra, kada će se znati cijena kvadratnog metra i kvadratura. U ponudi su jednosobni, dvosobni, trosobni i četvorosobni stanovi različitog dizajna i sadržaja, a imaće velike terase, bašte i pogled na Savu i promenadu. Širok spektar sadržaja podrazumijeva krovne bašte, dječije igralište i bazen, zatvoren bazen sa prostorijama za presvlačenje, prostor za jogu, odmor i sportske aktivnosti, kao i prostranu krovnu terasu koja nudi brojne mogućnosti budućim vlasnicima.

tan2015-4-26-13558232-1

Prema riječima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, oko 6.500 kupaca već se prijavilo za stanove, a rok za završetak kula je dvije i po godine. U njihovoj izgradnji učestvovaće domaće firme, a do sada su potpisani ugovori sa domaćim kompanijama “Novko”, za postavljanje šipova, “PMC” koja je zadužena za čišćenje terena i sa Mašinoprojektom, koja radi na dizajniranju kula. Inače, Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi objavljen je u nedelju, 20. septembra na sajtu vlade Srbije. Objavljivanju ugovora prethodile su kritike pojedinih udruženja i opozicionih političkih stranaka, koje su insistirale da on bude predstavljen javnosti i tvrdile da je riječ o netransparentnom procesu i projektu koji šteti ekonomskim interesima Srbije.

Kritike su vezane i za način izbora investitora, a protivnici projekta navode i da se zemljište prodaje, te da je omogućena konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo faktičke svojine bez naknade. Međutim, Mali je, odbacujući kritike, rekao da je ugovor objavljen nakon što su se za to stekli uslovi, odnosno nakon što je ugovor postao pravosnažan, pošto su obje strane ispunile svoje obaveze. Istakao je i da zemljište na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi nije prodato već dato u zakup na 99 godina, a da je Vlada umjesto novca od naknade dobila 32 odsto udjela u preduzeću “Beograd na vodi”. Kako se navodi, najmanje 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, dok je rok za završetak projekta 30 godina. Postoje tri faze raščišćavanja, prva do sredine 2016. godine, druga do sredine 2017. i treća do kraja 2019. godine, do kada bi trebalo da bude završena izgradnja stanice “Prokop” i izmještena Glavna željeznička stanica. Govoreći o “prvoj A fazi”, Mali je precizirao da je riječ o šest objekata površine oko 300.000 kvadratnim metara, a da je vrijednost tih investicija oko 300 miliona eura.

maketa-beograd-na-vodi-3

Kada je riječ o prvim objektima koji će biti izgrađeni u okviru projekta, Mali je naveo da je već potpisan ugovor sa renomiranim lancem hotela “W”, koji će imati “pet plus” zvjezdica, a koji će se nalaziti u okviru Beograda na vodi. Izgradnja hotela počeće u prvom kvartalu naredne godine, precizirao je Mali, koji smatra da potpisivanje tog ugovora pokazuje koliko investitori vjeruju u Beograd i sam projekat. Premijer Vučić rekao je da će dio grada na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi, a u kojem su bile straćare i đubre, postati “divan dio grada” i naglasio da se radi o važnom ugovoru, kojem će se radovati svi Beograđani. Veliki investitori su uložili u projekat, a niko od ulagača nije želio da uloži toliko novca u posljednjih 15 godina, primijetio je Vučić i naveo da će dio grada kojeg su se svi klonili biti najbolji, a uz to će podići kompletnu operativu i ozbiljno uticati na povećanje BDP-a.

Izgradnja u drugoj fazi podrazumijeva preostalih 1,7 miliona kvadratnih metara, što poslovnog, što stambenog, što komercijalnog prostora. Prema riječima nadležnih, sav rizik u izgradnji projekta Beograd na vodi preuzeo je investitor, koji je obezbjedio finansijska sredstva. Investitor je preciznom analizom utvrdio i koliko će novca biti potrebno da se završi izgradnja.

maketa-beograd-na-vodi-2

Inicijativa “Ne davimo Beograd”, ali i Demokratska stranka i Nova stranka, najavile su u vrijeme postavljanja kamena temeljca protestna okupljanja, jer između ostalog smatraju da je izgradnja projekta “prevara vijeka” i da je on protivan interesima građana Beograda i Srbije.

Kamen temeljac će, prema najavama, biti postavljen u 16.30 sati.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podijelite članak