Mehmedović: Jasna je genocidna namjera u Dodikovoj politici, OHR ne smije ignorirati širenje mržnje i straha

Mehmedović: Jasna je genocidna namjera u Dodikovoj politici, OHR ne smije ignorirati širenje mržnje i straha

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i lider stranke Naprijed izjavio je da nove panične prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika samo potvrđuju da sankcije Sjedinjenih Američkih Država sve teže podnosi te da je neophodno još snažnije stisnuti obruč antibosanskom i antidejtonskom djelovanju.

– Reakcija Dodika predstavlja uvod u novi talas pokušaja destabilizacije Bosne i Hercegovine, a to dolazi u vrijeme kada otvaramo pregovore sa EU. Njegove prijetnje su posebno upućene Bošnjacima, za koje kaže da “mogu živjeti na 25 posto teritorije”.

Ova izjava jasno pokazuje trajno postojanje genocidne namjere u politici koju Dodik sprovodi! OHR, kao ključni međunarodni mehanizam, ne smije ignorirati ovakvo širenje mržnje i straha prema Bošnjacima, posebno onima koji žive u manjem entitetu – naveo je i dodao:

– Nije OHR ustanovljen da bi donosio samo minorne i tehničke izmjene zakona u BiH, već da spriječi rušenje mirovnog sporazuma i ustava te da ima ovlasti otkloniti ovakve prijetnje miru, stabilnosti i budućnosti države.

Visoki predstavnik ne smije bježati od odgovornosti i kriti se iza donošenja tehničkih rješenja. Dodik jeste pod sankcijama SAD-a, ali se mora naći i pod sankcijama OHR-a, koji je najpozvaniji da štiti Dejton i mir koji Dodik napada.

Faktor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS