Mehmedović poručio Izetbegoviću: Pobijedit ću te u trci za predsjednika SDA, povuci se!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

“Bračni par Izetbegović trenutno rukovodi SDA! Petkom službenim vozilima idu na džumu, iz budžeta plaćaju iftare! SDA treba reset! Po Izetbegovića bi bilo dobro da se povuče”, rekao je državni poslanik Šemsudin Mehmedović za FACE TV.

Tvrdi da ne planira napustiti SDA.

– Zašto bih ja napuštao SDA? SDA je već nekoliko godina unazad uzurpirana, treba je osloboditi od onih koji je zloupotrebljavaju za lične interese smatrajući sebe liderima Bošnjaka.

Uzurpirana stranka

Mehmedović tvrdi kako je rukovodstvo SDA uzurpiralo tu stranku.

– Predsjednik SDA ima najveću odgovornost. Neki opstaju u SDA hvaleći prvog čovjeka SDA i to je pogubno. Ne slažem se da je SDA porodična stranka, jer SDA ima svoje organe i kakvo takvo Predsjedništvo. Imat ćemo Kongres i članovi će reći je li SDA porodična ili demokratska stranka.

Govoreći dalje o stanju u stranci, Mehmedović tvrdi da je SDA postala “stranka dva lica”:

– Oni koji pozivaju na potvrđivanje trenutnog rukovodstva ne čine dobro SDA. Etička redukcija u stranci je najviše koštala SDA. Petkom se službenim vozilima ide na džumu. Iz budžeta se plaćaju iftari. Nekim licima su data službena vozila na 24h. Neka se pravosudni organi pozabave nekim ljudima, poručio je Mehmedović.

Poziva da svi oni koji su na crnim listama podnesu ostavke.

– Crne liste su u BiH postale privilegija. Svako ko se nalazi u procesu treba dati ostavku i povući se. Po Izetbegovića bi bilo dobro da se povuče.

Izazvao Izetbegovića

Najavio je da bi se mogao kandidovati za predsjednika stranke.

– Po pravilima SDA ne postoji mogućnost da se bilo ko sam kandiduje za predsjednika stranke. Očekujem da predsjednici odbora dobro razmisle koga će kandidovati. Imam hrabrosti i snage i ne bojim se odgovornosti. Ako me kandiduju, spreman sam preuzeti odgovornost. SDA treba biti stranka prihvatljiva i za nebošnjake. Mora biti socijalno osjetljivija od SDP-a, a ne da ima grubi kapitalistički odnos!

Mehmedović je poručio kako ne slaže s Izetbegovićem da je SDA nastala na ideji Mladih Muslimana.

– SDA je nastala na ideji da je Bosna i srpska i bošnjačka i hrvatska. Nije politički mudro to što je Izetbegović rekao. U korektnoj sam komunikaciji sa Izetbegovićem. Kada me zovne na razgovor, odazovem se. Nakon izbora smo pričali dva, tri puta. Nemam problem da mu kažem istinu u lice, a ne kao neki koji mu govore ono što želi da čuje. Zbog toga nisam član predsjedništva stranke.

“Vlada FBiH nametnuta”

Dalje je istakako kako radikalizacija Bošnjaka odgovara SNSD-u i HDZ-u.

– Radikalizacija SDA prema OHR-u odgovara Dodiku i Čoviću. Da je ovakva SDA ušla u vlast s Dodikom i Čovićem, ne bi trebali ni izlaziti na sljedeće izbore. Vlada FBiH je oktroisana i nametnuta. Tamo sjede ljudi koji nisu kompetentni. Ovo je do sada najlošiji sastav Vlade FBiH. Izetbegović može napraviti da bude jedini kandidat za predsjednika SDA, ali to se neće desiti. Ako Izetbegović ponovo pobjedi, bilo bi neozbiljno da ja nakon 30 godina mijenjam ili osnivam stranku. Žao mi je što je Čolo napustila SDA, rekao je Mehmedović.