19 11 25 semsudin mehmedovic 600x400 1 600x389 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je govorio o zajedničkoj sjednici oba Doma koja je zakazana za sutra, a na kojoj bi ministri iz Vijeća ministara BiH trebali odgovarati na pitanja poslanika i delegata.

Mehmedović smatra da su Vijeće ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH direktno odgovorni što vakcine protiv korona virusa još uvijek nisu nabavljene u BiH.

“Mislim da se nerad Vijeća ministara reflektuje na sve sfere život, a ponajviše na borbu protiv korona virusa. Pokazuje se da izostanak odgovornosti spram nabavke vakcina na vrijeme, Vijeće ministara je potpuno palo na ispitu”, istakao je.

Najavio je i inicijativu za smjenu Vijeća ministara.

“Imali smo već glasanje o nepovjerenju i dali smo im do polovine ove godine da pokažu ozbiljniji odnos. Nažalost, pokazuju da oni samo ministruju, a na rade svoj posao. Zbog toga će i Klub SDA vjerovatno tražiti glasanje o nepovjerenju i preispitivanje podrške Vijeću ministara sredinom ove godine”, pojasnio je.

Tvrdi da bi ova sjednica mogla biti odgođena.

“Ima najava da će vjerovatno biti odgođena situacija u Kantonu Sarajevo. Ali to nije razlog da mi ne pitamo Vijeće ministara zbog čega je takav njihov indolentan odnos spram zdravlja građana BiH i zašto toliko traju procedure pregovaranja, ugovaranja i nabavke vakcina”, kazao je.

Mehmedović je komentarisao i činjenicu da su poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu podržali zakon kojim bi se ubrzala nabavka vakcina, dok je delegat iste stranke u Domu naroda glasao protiv.

“Nažalost, mi u BiH imamo posla sa fašistoidnim politikama koje su protiv svih pozitivnih procesa, ne samo u pogledu zaštite zdravlja građana BiH, već i eroatlantskih integracija BiH. Nažalost, iz manjeg bh. entiteta dolaze oni koji se takmiče koji će više zla donijeti BiH. I dok se takav stav ne promijeni, pa i intervencijom onih koji su zaduženi za provođenje mira u BiH, vidjeli ste da mogu intervenisati na jedan mali korak na izborima u Mostaru, a ne intervenišu kada očigledno ruše Ustav BiH i euroatlantski put BiH. Očekujem da svako radi svoj posao pa i taj famozni Valentin Inzko i iz toga razloga smatram da BiH nije kadra samostalno donositi odluke zbog takvih predstavnika koji provode jednu fašistoidnu politiku za račun naših susjeda”, kazao je.