Melbourne postavio rekord karantina zbog pandemije koronavirusa

1633326208 1633324670 matt seymour 69zVsGRejY4 unsplash 750x563 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Australski grad Melbourne postavio je rekord najdužeg kumulativnog trajanja vremena koje je grad proveo u karantinu zbog pandemije koronavirusa.

Melbourne, glavni grad savezne australske države Viktorije, na istočnoj obali, u nedjelju je nakupio ukupno 245 dana koje je proživio uz nalog da se ostane kod kuće, objavio je kanal ABC.

Melbourne je tako nadmašio raniji rekord koji je držao Buenos Aires. Argentinska prijestolnica izdržala je 234 dana karantina, od 20. maja do 11. novembra 2020. te kratki 10-dnevni lockdown od 21. maja do 31. maja ove godine, naveo je ABC.

Melbourne je trenutno u svom šestom potpunom zatvaranju otkako je počela pandemija koronavirusa i lockdown bi trebao trajati najmanje još tri sedmice.

Broj slučajeva zaraze u državi Viktoriji tek je nedavno nadmašio susjedni New South Wales, u kojem je broj slučajeva počeo padati nakon što je dostigao očigledan plafon.

U Melbourneu su ljudi na ivici živaca. U septembru su demonstranti nekoliko dana bili na ulicama protestujući protiv obaveznog vakcinisanja u sektoru gradnje.

Procjenjuje se da će ta savezna država 26. oktobra postići procijepljenost starijih od 16 godina od 70 posto, čime bi se došlo do kraja lockdowna po utvrđenim pravilima.

No, državni premijer Daniel Andrews rekao je da ne isključuje potrebu da se utvrđene mjere produže bude li potrebno.

Australija, s 25 miliona stanovnika, dugo se borila strategijom potpunog iskorjenjivanja virusa, ali nakon što nije uspjela obuzdati nekoliko izbijanja zaraze delta varijantom okrenula se ciljevima ostvarivanja određenog nivoa vakcinacije kao načinu da se izađe iz zatvaranja.

Australija ima 105.000 slučajeva zaraze i više od 1.200 umrlih povezano s koronavirusom od izbijanja zaraze.

GODISNJICA
MARKETING