Melez: U Binasu počela proizvodnja, traže nove radnike, ali je u Zraku i dalje očajno

Melez: U Binasu počela proizvodnja, traže nove radnike, ali je u Zraku i dalje očajno

U bugojanskom Binasu, preduzeću namjenske industrije, pokrenuta je proizvodnja, potvrdio je za Faktor Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo je bio jedan od zahtjeva Sindikata metalaca FBiH sa prvomajskog protesta održanog u Sarajevu.

– Binas je počeo raditi. Imam informacije kako su direktori Binasa i Pretisa imali koristan sastanak za oba preduzeća. Ono što znam, u Binasu se primaju i novi radnici jer je firma u periodu kada nije radila ostala bez dijela radne snage.

Ne znam da li je potpisan najavljivani ugovor s investitorom iz Evropske unije u Binas. To je pitanje za federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića – kazao je Melez.

Šta je sa spomenutim ugovorom, pokušali smo saznati od ministra Džindića, koji je i sam još tokom maja najavljivao realizaciju ovog poslovnog dogovora, ali se on nije javljao na naše pozive.

Drugi zahtjev Sindikata bilo je pokretanje proizvodnje u sarajevskom Zraku. Nažalost, tamo se ništa ne dešava, tvrdi Melez.

– U Zrak se umiješala politika, bježali smo od nje, ali nismo uspjeli pobjeći. Ovo Vlada FBiH mora pokrenuti, odgovornost je na premijeru Fadilu Novaliću i ministru Nerminu Džindiću. Jadno je kada pustite radnike da štrajkuju glađu kao što je to slučaj u Zraku – govori Melez.

Smatra da je neophodan nastavak razgovora socijalnih partnera.

– Nadzorni odbor Zraka nije se mijenjao sedam godina, a za to vrijeme smijenjene su četiri uprave. Moramo sjesti sa Džindićem kako bi se nešto konkretno, pozitivno počelo dešavati sa Zrakom – naglašava on.

Faktor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE