Portal 072info

Mercedes mora povući 60.000 prodanih dizelaša

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemački div automobilske industrije Daimler mora opozvati 60.000 dizelskih vozila marke Mercedes-Benz u Njemačkoj slijedom zaključka regulatora da imaju ugrađeni softver pomoću kojeg se lažiraju podaci na provjeri emisija plinova, objavilo je ministarstvo prometa.

U priopćenju od subote navodi se da se to odnosi na vozila Mercedes-Benz GLK 220, proizvedena u razdoblju od 2012. do 2015. godine.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ujedno su iz ministarstva poručili da će proširiti istragu i na druge modele tog proizvođača.

Iz Daimlera su potvrdili da su u petak zaprimili nalog regulatora za povlačenje vozila, no najavili su da će se žaliti na tu odluku. Napominju da će nastaviti surađivati s regulatorom.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Njemački list Bild am Sonntag u subotu je prvi izvijestio o povlačenju vozila. U travnju je objavio da je njemački regulator za automobilsku industriju analizirao sumnjivi softver u automobilima Mercedes-Benz GLK 220 CDI, proizvedenima od 2012. do 2015., nakon što su testiranja pokazala da propise o dopuštenim štetnim emisijama ispunjavaju samo uz aktivaciju određene funkcije.

Od priznanja Volkswagena 2015. da je varao na testovima ispušnih štetnih plinova u SAD-u, skandal “dieselgate” proširio se i na druge proizvođače automobila. Daimler je naredio povlačenje tri milijuna vozila radi otklanjanja problema vezanog uz lažne prikaze emisija iz dizelskih vozila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

U nedjelju su iz Daimlera upozorili da očekuju slabiju dobit, podignuvši procjenu iznosa rezervacija za dizelska vozila za nekoliko stotina milijuna eura. Revizija procjene povezana je s očekivanim višim troškovima zbog nekoliko pokrenutih vladinih postupaka i mjera vezanih za dizelska vozila Mercedes-Benza, objavili su.

To će povećanje vjerojatno rezultirati visokim troznamenkastim iznosom rezervacija, iskazanim u milijunima eurima, navodi se u priopćenju. Glasnogovornik nije želio detaljnije govoriti o iznosu povećanja, kao ni o razlozima odluke regulatora.

U kompaniji sada očekuju da će im ovogodišnja dobit prije kamata i poreza (EBIT) na razini grupe ostati na razini one prošlogodišnje. Dodaju da će dobit biti pogođena u drugom kvartalu.

Večernji list


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 20
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6