Merdić: Jaki lobiji blokiraju izgradnju toplovoda Kakanj – Sarajevo, ali SBB će uspjeti

Merdić: Jaki lobiji blokiraju izgradnju toplovoda Kakanj – Sarajevo, ali SBB će uspjeti

Savez za bolju budućnost BiH večeras je održao predizborni skup u Domu kulture u Kaknju. 

Prisutnim građanima, članovima i simpatizerima Saveza za bolju budućnost predstavljeni su kandidati za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

O ciljevima SBB-a govorili su predsjednik Općinskog odbora Kakanj Zijad Alajbegović, kandidatkinja za Skupštinu ZDK Mersudina Drijenčić, nosilac liste za Skupštinu ZDK Adel Sinanović, kandidat za Parlament FBiH Enver Merdić, nositeljica liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Meldina Ugarak, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Adnan Jupić te predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Mersudina Drijenčić u svom govoru kazala je da se SBB zalaže za razvoj obrazovnog sistema.

– SBB se zalaže i za siguran penzioni fond i bolje uvjete za penzionere. SBB nastoji pomoći svima za bolje sutra. To su područja u kojima ću dati svoj maksimalni doprinos – rekla je Drijenčić.

Adel Sinanović kazao je da je lider SBB-a Fahrudin Radončić jedini predsjednik koji je dao prednost mladima i postavio ih za nosioce liste.

– Pogledajte liste SDA. U prvih deset nema nijednog mladog jer hoće da nas zamijene robotima. Nećemo to dozvoliti. U 2020. godini sam se teško razbolio i liječio sam se dvije godine. Sada stojim ovdje, ali ne bez razloga. Primio sam sve oblike hemoterapije i sve što može da primi jedan onkološki pacijent. Znam sve mane zdravstvenog sistema. To je područje za koje ću se zalagati – rekao je Sinanović.

Diplomirani mašinski inžinjer, Kakanjac Enver Merdić rekao je da dolazi iz energetskog sektora.

– To je sektor koji je glavni kotač razvoja svih privrednih aktivnosti. Međutim, u posljednje vrijeme svi smo uprli oči u energetski sektor. U Termoelektranu “Kakanj” potrebno je uložiti 300 miliona KM do 2050. godine kako bismo osigurali rad postojećih blokova i imali proizvodnju električne energije. Ovaj decenijski projekt koji je pokrenuo naš predsjednik Radončić, od Kaknja do Sarajeva, idejni je projekt koji je dobio reviziju s pozitivnom ocjenom. Ali nemamo završetka jer postoji politički lobi koji blokira daljnje radove. Zagrijavanje je bitno i za Sarajevo i za samu TE “Kakanj”. Za istu količinu spaljenog uglja mi bismo dobili dvostruku energetsku efikasnost, pa bi rad blokova u TE “Kakanj” zavrijedio veću pažnju i veću energetsku efikasnost. Samim time bismo dobili i nižu cijenu zagrijavanja – rekao je Merdić.

Meldina Ugarak u svom govoru je kazala da žene nose velike obaveze na svojim leđima.

– Predsjednik Fahrudin Radončić nam je uvijek davao podršku. Bošnjaci moraju i krajnje je vrijeme da se, a to SBB od samog početka govori, pronađe zajednička riječ. Ta zajednička riječ moraju biti socijalna politika, jednaka prava za sve, bez obzira na kantone, jednako obrazovanje za sve građane BiH, jednako zdravstvo za sve građane. Mi možemo, mi hoćemo i uz vašu pomoć mi ćemo to ostvariti – rekla je Ugarak.

Nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Adnan Jupić je istakao da su ekologija, ekonomija i euroatlantske integracije ono što je definirano na Kongresu SBB-a i to su osnovne smjernice.

– To su jedine smjernice koje nas vode ka uspješnoj, nepobjedivoj i pametnoj BiH. Onakvoj kakvom je mi u SBB-u vidimo. Siguran sam da ćemo dati posljednji atom snage da je takvu i učinimo. Treba posvetiti pažnju popravljanju međunacionalnih i međuentitetskih odnosa. Siguran sam da imamo dosta snage i kapaciteta da povratimo poljuljano povjerenje i te međunacionalne i međuentitetske odnose vratimo na jedan pošten i pozitivan nivo – rekao je Jupić.

Također, govorio je i o radu Sindikata zdravstvenih radnika, gdje je od 2004. do 2008.godine bio na čelu sindikata.

– Uspjeli smo popraviti poziciju zdravstvenih radnika koji su tada bili u vrlo teškoj poziciji. Podigli smo plaće 100 posto i ponosan sam na taj rezultat. U periodu dok sam bio delegat u Domu naroda, i naš rad je rezultirao time da se koalicija SDA-SDP skine s vlasti. Kada smo vidjeli da svoje ideje ne možemo plasirati u potpunosti, naši ministri su se dobrovoljno povukli iz vlasti. Tada je predsjednik Radončić rekao da niko u Savez nije ušao da se namiri i da se vrati na svoje redovne pozicije i to su ljudi i uradili – kazao je Jupić.

Na kraju je pozvao sve građane BiH da izađu na izbore 2. oktobra i da glasaju.

– Odgovorit ćemo svim zadacima i neće nas biti sramota doći ovdje za četiri godine i tražiti isto – zaključio je Jupić.

Kandidat ste ili stranka sa listom na predstojećim Općim izborima 2022. godine? Želite da se i vaše saopćenje objavi na najčitanijem i najpopularnijem internet portalu na društvenim mrežama u ZDK i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta i 200.000 pratilaca na društvenim mrežama? Kontaktirajte nas 061 618 772 i/ili [email protected]!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE