AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel postavila je protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom za jedan od glavnih političkih ciljeva u ovoj godini, piše u srijedu Spiegel Online.

“Ono što nam je najvažnije u mjesecima koji dolaze je vraćanje, vraćanje i još jedanput: vraćanje”, rekla je Angela Merkel na nedavnom sastanku zastupničkog kluba demokršćanske unije CDU/CSU, kako prenosi Spiegel Online.

Kako nadalje piše ovaj portal, Merkel bi se u četvrtak trebala sastati s predstavnicima 16 saveznih pokrajina kako bi razradila akcijski plan protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom i koji nemaju pravne osnove za boravak u Njemačkoj.

Cilj je, kako stoji u planu, “drastično povećanje protjerivanja” u 2017. Razlog za to je i očekivani nagli porast osoba kojima će biti odbijen zahtjev za azilom u ovoj godini.

“U idućim mjesecima Savezni ured za migracije i izbjeglice (Bamf) će odbijati zahtjeve za azilom osobama koji u Njemačkoj nemaju pravo na zaštitu”, stoji u dokumentu.

“Broj osoba koje moraju napustiti zemlju će u 2017. drastično porasti i zato su potrebni napori na nacionalnoj razini kako bi se poboljšala praksa vraćanja odbijenih azilanata”, citira Spiegel Online dokument kojeg će kancelarka sutra predstaviti predstavnicima saveznih pokrajina.

Tačke akcijskog plana, između ostalog, sadrže uspostavu centralnog ureda u Berlinu iz kojeg bi bile koordinirane akcije grupnih protjerivanja, kao i smještajni centri u koje bi neposredno uoči protjerivanja bile smještene osobe koje nemaju pravo ostanka u Njemačkoj.

Nadalje bi se trebao pojednostaviti proces ljekarskog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti osobe koja treba biti protjerana. Posljednjih godina je protjerivanje često zapinjalo na dugotrajnim procesima utvrđivanja zdravstvenog stanja.

Isto tako će vlada za projekte protjerivanja i ponovne integracije u društvo u domovini ove godine izdvojiti 90 miliona eura.

“Što se osoba koja nema izgleda za ostanak brže odluči na povratak u domovinu, to će iznos koji će primiti za lakšu reintegraciju biti viši”, stoji u planu.

Očekuje se otpor nekih saveznih pokrajina koje su izrazile dileme oko protjerivanja u Afganistan.

Prema nekim procjenama, preko pola miliona osoba kojima je odbijen azil žive u Njemačkoj, mnogi od njih već godinama. Protjerivanje u najvećem broju slučajeva propada zbog zdravstvenih razloga, nedostataka dokumenata zemlje porijekla kao i nespremnosti zemalja porijekla da svoje državljane prima natrag.

Od preko 8.363 odbijenih zahtjeva za azilom žitelja sjevernoafričkih zemalja, koji posebice često upadaju u oči zbog kriminala i ekstremizma, njemačkim vlastima je prošle godine pošlo za rukom protjerati tek njih 368, prenosi Hina.