Portal 072info

Merkel u Bundestagu: Zima će biti teška, čekaju nas duga četiri mjeseca

merkel 1 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u Bundestagu u četvrtak najnovije mjere u borbi protiv širenja pandemije te zaključila kako one nemaju alternativu jer je situacija “dramatična”.

„Mjere za kojima sada posežemo su prikladne, nužne i primjerene. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali“, rekla je Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se njemačkom parlamentu na temu politike njezine vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Njemačka kancelarka je situaciju u Njemačkoj opisala kao dramatičnu i ukazala na broj novozaraženih koji svakodnevno doseže rekordne vrijednosti.

Nove infekcije “naglo su porasle”, rekla je Merkel u govoru u parlamentu samo jedan dan nakon što su se ona i 16 premijera saveznih njemačkih država dogovorili o uvođenju novih strožih ograničenja kako bi se suzbilo širenje virusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Takva će dinamika za nekoliko sedmica preopteretiti naše jedinice intenzivne njege. U dramatičnoj smo situaciji na početku zimske sezone”, rekla je Merkel, prenosi dpa.

„Mi se na početku hladnog godišnjeg doba nalazimo u dramatičnoj situaciji koja pogađa sve, bez izuzetka. Zima će biti teška. Četiri duga i teška mjeseca. Ali, završit će, optimistično je zaključila Merkel.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je dodala da bi sadašnji trend porasta novozaraženih medicinske kapacitete uskoro mogao dovesti do kolapsa.

U Njemačkoj je potvrđeno 16.774 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se njihov broj povećao na 481.013, pokazuju u četvrtak podaci Instituta Robert Koch (RKI).

Kancelarka je apelirala na građane da budu oprezni i solidarni tijekom koronakrize.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Pandemija društvo stavlja na kušnju i to višestruku: medicinsku, političku, ekonomsku i socijalnu. Samo zajednički i solidarno možemo prevladati ovu krizu”, rekla je Merkel.

Njezin govor je od samog početka prekidan povicima iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) zbog čega ih je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble višestruko opominjao.

Ova stranka se oštro protivi novim mjerama a predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Alexander Gauland je zatražio jači utjecaj parlamenta u postupku donošenja odluka o mjerama protiv pandemije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Uvođenje korona-diktature po potrebi se ne slaže s našim poimanjem demokratskog poretka”, rekao je Gauland.

Jači utjecaj parlamenta u donošenju mjera u borbi protiv pandemije zatražila je i oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Merkel je objasnila kako je svjesna toga da je koronakriza “teško iskušenje” za demokratiju. Ona je istodovremeno istaknula potrebu da se o mjerama javno raspravlja, ali je rekla da se rasprava treba odvijati bez dezinformacija o virusu.

“Od odnosa prema činjenicama o virusu ne ovisi samo demokracija nego i ljudski životi”, rekla je Merkel.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemačka kancelarka je upozorila na opasnost “smirivajućeg uljepšavanja situacije i populističkog negiranja opasnosti”.

Savezna vlada i predstavnici saveznih pokrajina u srijedu su odlučili uvesti nove mjera u borbi protiv pandemije koje između ostalog uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ukidanje kulturnih i sportskih manifestacija do daljnjeg.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 20
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME