Portal 072info

Merlin tražio 462.000 KM za Novu godinu

Naš kantautor i najveća regionalna zvijezda Dino Merlin uvešće građane BiH, ali i mnogobrojne turiste iz zemalja regije i Evrope, u novu godinu koncertom na Trgu Bosne i Hercegovine, a sada je i potvrđeno da “čarobnjak” nije odmah pristao na iznos koji su mu ponudili grad kao organizator, potpomognut opštinskim i kantonalnim parama.

Prva ponuda menadžmenta Dine Merlina Gradskoj upravi za “pružanje usluga organizacije dočeka Nove 2017. godine” iznosila je 462.150 KM. Ponuda je stigla na adresu Grada Sarajeva 31. oktobra. Međutim, u Gradskoj upravi su smatrali da ponuda ovog pjevača znantno premašuje osigurana budžetska sredstva. Uslijedili su novi pregovori.

Iz Gradske uprave Grada Sarajeva su zahtijevali da Merlin dostavi novu ponudu u skladu sa raspoloživim budžetom Grada Sarajeva, a ostatak nedostajućih sredstava namiri kroz sponzorske ugovore, da preuzme obavezu finansiranja usluga hitne pomoći, kao i osiguranje objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini lokacije na kojoj će se održati sam događaj.

Pet dana nakon prve, uslijedila je i druga ponuda Magaze, ekskluzivnog zastupnika Dine Merlina, u iznosu od 250.000 KM sa PDV-om i sa novom lokacijom održavanja same manifestacije i to na Trgu BiH.

Doček Nove godine na otvorenom u Sarajevu tradicionalno organizira Gradska uprava Grada Sarajeva u saradnji sa sarajevskim opštinama. Doček Nove godine u Sarajevu: Zabranjuje se točenje alkohola, a tržni centri bit će zatvoreni Prema Zakonu o javnom okupljanju KS zabranjeno je točenje alkohola i ne dozvoljava se prodaja na Trgu BiH, gdje će biti postavljena bina za doček Nove godine.

Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, izjavio je za Faktor da se alkohol na Trgu Bosne i Hercegovine neće prodavati, a neće raditi ni tržni centri u blizini, gdje bi se eventaulno mogao kupovati alkohol.

– Ne postoje nikakvi drugi razlozi za nedozvoljeno točenje alkohola, a jedini razlog je poštivanje zakona. Ugostiteljski objekti u blizini Trga BiH, u srcu Sarajeva, radiće prema ustaljenom radnom vremenu.

S obzirom da smo ovogodišnji suorganizator Sarajevo Holiday Marketa, na toj lokaciji moći će se kupiti sve što je turistima i građanima potrebno. Upravo zbog organizacije Nove godine, Sarajevo Holiday Market je ove godine premješten na lokalitet Marijin Dvora – pojasnio je Skaka.

Poštivati zakon Inače, prema Zakonu o javnom okupljanju Kantona Sarajevo, učesnicima mirnog okupljanja, kao i osobama koja se kreću prema mjestu održavanja okupljanja, zabranjeno je nositi oružje, predmete pogodne za nanošenje tjelesnih povreda i alkoholna pića.

Novčanom kaznom od 100 do 300 KM predviđene su kazne ukoliko učesnik javnog skupa, kao i osoba koje se kreće prema mjestu održavanja javnog skupa, nosi oružje, predmete pogodne za nanošenje tjelesnih povreda i alkoholna pića. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva je kazao kako će saobraćaj kontrolirano biti zatvaran nakon što javnim gradskim prijevozom dođe dovoljan broj ljudi.

Na taj način će se omogućiti prevoz građanima s Alipašinog Polja, Otoke, Dobrinje… U koordinaciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova i sa saobraćajnom policijom zatvaraće se saobraćaj, a otvarati alternativni pravci. Dodatna pogodnost u toku novogodišnje noći biće prohodnost Vilsonovog šetališta za saobraćaj, a dodatno i ulica Grbavička, Zagrebačka i Kranjčevićeva.

Led ekran 250 kvadratnih metara Zvijezda večeri na dočeku Nove godine biće Dino Merlin koji će početi pjevati u 23 sata, a iz Gradske uprave Grada Sarajeva naglašavaju kako će biti organiziran četverosatni aktivni program. U ponoć će gradonačelnik Sarajeva i čelnici Grada i Kantona Sarajevo građanima čestitati Novu godinu.

Bina će biti široka 50 metara, a za praćenje ovog superšoua biće postavljeno više od 250 kvadratnih metara led ekrana, kao i najveći laser šou ikada viđen u Sarajevu. Uz Dinu Merlina i goste Divanhanu, Yehan Jehan i After Affair Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo s gradskim opštinama imaju cilj da dočekom Nove godine Sarajevo postane turistička destinacija broj jedan u regionu. Čelnici Grada Sarajeva pozivaju sve Sarajlije i turiste da najluđu noć u godini provedu upravo na Trgu BiH.

Faktor/N1

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box