Portal 072info

Meteorolog Željko Majstorović: Za naredna dva mjeseca ne morate ni gledati prognozu

Meteorolog Željko Majstorović kazao je jutros za N1 da nas očekuje veoma toplo i sušno ljeto u Bosni i Hercegovini uz poruku da u narednim mjesecima ”prognozu ne moramo ni gledati” jer će sunčanih dana biti sasvim dovoljno.

Prema njegovim riječima, period nestabilnih vremenskih prilika može se očekivati tek koncem augusta – u najavi jeseni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”Činjenica je da je klimatološko ljeto počelo 1. juna. Za klimatologe je to mjerodavno, ovo je astronomski početak. Vrijeme će biti i dalje nestabilno do kraja mjeseca, ali dosta toplo. Tako će ostati narednih dana i još toplije. Krajem vikenda i početkom sljedeće sedmice ide ipak malo zahlađenja i nešto niže temperature”, ispričao je gost N1.

Majstorović je naglasio da nas u principu očekuje sušno ljeto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”Što se tiče naredna dva mjeseca, temperature će biti dosta visoke, dva do tri stepena iznad prosjeka i vrlo malo padavina. Ukupna količina padavina niža od prosjeka. Takav će biti i august. Jedino krajem mjeseca kad već ulazimo u jesen može biti više padavina. U principu, sušno ljeto. Prošle godine proljeće i jesen su bili jako topli, vrući. Čak je april prošle godine bio najtopliji u stogodišnjem nizu u Sarajevu. Zahvaljujući klimatskim promjenama, ti ekstremi su sve češći”, poručio je on.

Za kada građani Bosne i Hercegovine trebaju planirati godišnje odmore?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”Juli i august gotovo ne moraju gledati prognozu, ali neka pogledaju onu kratkoročnu. Ako idu na jedan odmor od sedam ili deset dana, bez obzira na prognozu bit će dovoljno dana za kupanje i uživanje”, prognozirao je gost N1.

Uskoro donosimo video kompletnog razgovora s detaljnom prognozom vremena za predstojeće ljeto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 47
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Željko Majstorović: Prvomajski praznici će biti obasjani suncem

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME