Mevlid Jašarević prekinuo štrajk glađu

Mevlid Jašarević, koji je zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu osuđen na 15 godina zatvora, prekinuo je štrajk glađu u koji je stupio prošle sedmice.

To je potvrđeno iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatijeg kao “bh. Alkatraz”, gdje on izdržava kaznu, a traži premještaj u neki od zatvora u Srbiji, čiji je državljanin.

– Prestao je sa štrajkom glađu prije nekoliko dana – rekao je za Nezavisne novine Siniša Perković, upravnik Zavoda.

Jašarević je i zvaničnim putem zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, što mu je tamošnje pravosuđe odbilo.

Prije godinu dana, kako je rekao, poslao je Ministarstvu pravde BiH dopis da želi premještaj u Srbiju te je taj zahtjev proslijeđen u Ministarstvo pravde Srbije, a oni su ga dostavili Višem sudu u Beogradu, Posebnom odjeljenju, odakle mu je stigla odbijenica, a na to rješenje on je uložio žalbu.

Copy

Jašarević je ranije rekao da bi, prema bh. zakonodavstvu, on u zatvoru u Vojkovićima trebalo da ostane do zadnjeg dana kada mu ističe zatvorska kazna.

– Ovdje po zakonu ne mogu da mi daju ni slobodan vikend, a ne mogu ni da me pripreme za slobodu. Nemaju uslove za to. Ovdje ću odležati 15 godina i onda ću biti protjeran u Srbiju – rekao je Jašarević.

Prethodni članakPutin na spisak ljudi koji djeluju kao “strani agenti” dodao Kasparova i Hodorovskog
Sljedeći članakRamiz Zmaj ostao sam: Raspao se popularni trio. “Prevareni smo, uzimao je sebi 90%”