Mijatović: Evropo, kako se može pregovarati s onima koji su optuženi za visoku korupciju?

vojin

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Vojin Mijatović osvrnuo se na jučerašnje sastanke bh. političkih lidera s izaslanicima Evropske unije i SAD-a, piše Klix.

“Gledam ih juče kako stižu u crnim limuzinama na pregovore oko budućnosti zemlje. U sopstvenoj zemlji od vrata limuzina do ulaza u zgradu delegacije Evropske komisije prate ih desetine ljudi iz obezbeđenja, od koga ih čuvaju, koga se boje”, pita se on.

I sve te limuzine i sile pratnje plaćaju građani koji godinama krpe mjesec za mjesecom kako bi preživeli u zemlji Srba, Bošnjaka i Hrvata, dodao je.

“Gospodari naših života koji nas drže zatočenim posljednje tri decenije u sopstvenoj državi pregovaraju o budućnosti? U narednih par dana sprema se nova izdaja naše države, oni koji se kunu u BiH će pristati da je ima još manje za tafi ostanka na vlasti, a oni koji je pljuju i gaze će pristati da uslovno žive u njoj za rafi istog opstanka na vlasti”, izjavio je.

Nije ovo nikakva borba za nacionalna prava etnija u BiH kao što tvrde, ovo je borba za odbranu otetog od naroda i opstanak na vlasti, smatra on.

“Eto zato nećemo pregovarati, sa kriminalcima se ne pregovara, kriminalci se zatvaraju u zatvore! Trebao bih biti politički mudar i zahvaliti se kako neki kažu ‘prijateljima’ iz međunarodne zajednice koji nam pomažu, bih ja vrlo rado al kad mi objasne kako se može pregovarati i sjediti sa istima koji su optuženi za visoku korupciju i kriminal i sankcionisani, te sprovode udar na ustavni poredak pred našim očima. Evropo ako je to tako zašto progonite secesionistu Calrles Puigdemont, zašto ne pregovarate sa njim o promjeni Ustava Španije i otcjepljenu Katalonije”, izjavio je.