Mijatović: U Neumu je posljednji čin namjere da se BiH podijeli na tri dijela

D09F116D B417 4B4F 80A8 386C7C9B4BDD
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Neumu je u toku posljednji čin namjere da se naša država podijeli na tri dijela, kazao je danas Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, komentarišući pregovore oko Izbornog zakona BiH, piše N1.

Ukoliko se uspije u toj namjeri, istaknuo je, više nema promila šanse da postanemo normalna država poput svih Evropskih zemalja.

“Ukoliko se to dogodi BiH nikada neće postati članica EU i definitivno više nema šanse za građansku državu koja znači jednako pravo za svakog čovjeka. Sve ovo predstavlja konačni obračun između etnonacionalizma i liberalne demokratije. Čast rijetkim izuzecima u Neumu je 80% bh. političara koji su ucjenjeni decenijskim kriminalom i korupcijom, spremnih da zbog svog opstanka na slobodi ili uspona u karijeri dozvole podjelu države na anti evropskim vrijednostima”, napisao je na Facebooku Mijatović.

Bez dileme svako ko prihvati podjelu BiH na etničkim principima, smatra on, biće izdajnik.

“Svako ko prihvati podjelu BiH na etničkim principima je stao na stranu kriminala i buržoazije i izdao građane BiH. SDP BiH je više nego ikada državnički rekao dosta više  a naša obaveza je sljedeća: Nastaviti lobirati širom svijeta protiv podjele države, onemogućiti na sve legitimne načine da bilo koji prijedlog koji znači podjelu države dođe u Parlament, ukoliko se iscrpe svi legitimni načini, SDP BiH mora izvesti građane BiH na ullicu i spriječiti podjelu države”,naveo je.

Sve osim ovoga je, smatra on, “šuplja priča, besmislene političke analize i bolesne političke ambicije ostavljamo onima koji ne vide šumu od drveta”.

“Ovo je momenat kada se daje sve za državu i građane, poslije ovoga nema popravnog ispita“, zaključio je potpredsjednik SDP-a BiH.

Podsjetimo, danas je drugi dan službenih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se vode u Neumu.