Milanović hvalio RS: Više su kuća obnovili od hrvatske Vlade, to je tužno

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović za kraj godine održao je konferenciju za novinare u svojoj rezidenciji na zagrebačkom Pantovčaku.

On se u svom obraćanju dotakao tema koje su aktuelne u bh. susjedstvu, a između ostalog prokomentarisao je sporu obnovu kuća potresom pogođenih porodica iz Petrinje.

Nije propustio priliku da još jednom kritikuje Vladu na čijem je čelu premijer Andrej Plenković, optuživši ga za tromost i nezainteresovanost u rješavanju ovog problema.

“Pred samu Novu godinu postoje dvije teme. Prva tema je Banija, zemljotres i uništenje ljudske bjede. Druga tema je sljedeća godina i sistem odbrane i kvazisudske odluke Vlade i Banožića”, rekao je Milanović na početku.

“Boli me što je Republika Srpska obnovila više kuća nego hrvatska država ili malo manje. To je tužno. Ja ne vjerujem više. Ako vjeruješ još, onda si budala. Vjerovao sam dvije godine”, rekao je Milanović, a prenose hrvatski mediji. Dodao je da se nije napravilo ništa.

“Govori se o 4.700 objekata gdje su bili nadzirani radovi rekonstrukcije. To može biti poštanski sandučić ili dio dimnjaka. To je ništa. Ovo je zastrašujuće. Dobili smo novac iz EU, dijeli se nemilice. Mi smo i dalje u EU najlošiji po realizaciji dostupnih sredstava, to su brojke. To više nije trend, to govori o odnosu prema poslu”, rekao je Milanović.

Zapitao se da li je njegov posao da vrši pritisak na vladu nazvavši Plenkovića kukavicom koja bježi od problema.

“Nisam politička stranka, meni je ustav naložio da napustim stranku. Postoje granice što bih ja trebao raditi. Ali sam radio. Ne znam zašto Vlada nije išla tamo. Ja sam išao tamo gdje me i vole i ne vole. Tamo gdje su zviždali. Plenković panično bježi od toga”, kaže Milanović.

Klix