1 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnici su se u više navrata dotakli činjenice da u našoj zemlji još nije počela vakcinacija protiv koronavirusa.

Na sjednici zastupnicima se obratila i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

– Mi kažemo, nemamo vakcina. O vakcinama smo dosta toga ispričali i mi sami između sebe. To je sada takva situacija. Bez obzira na to što smo mi rano pristupili tom mehanizmu (COVAX). Bez obzira na to što se uistinu učinio napor da to sve bude kako bi trebalo u suštini, da su to vakcine koje su registrirane u Evropskoj uniji, koje su kod nas registrirane u Agenciji za lijekove, pratite vjerovatno da još niko nije podnio zahtjev da dobije dozvolu da nabavi te vakcine. Znači, to može sada isključivo država i ta država je u intenzivnim pregovorima – kazala je Milićević.

Dodala je da i „jači imaju problema u nabavci vakcine“.

– Onda ih moramo imati i mi. Uistinu se nadamo da tih 32 koji proizvode vakcine, sada ih je tih pet-šest pojavilo koji su aktuelni, da će se brzo završiti taj proces registracija i da će biti veća ponuda od samih proizvođača vakcina. Mislim da nam je tu najbolje i najbrže rješenje – rekla je Milićević.