Milioni maraka za automobile po želji, žalbi sve manje, kazne simbolične

Automobili ilustracija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Godinama unazad, pa čak i u vrijeme pandemije i smanjenih javnih prihoda, javne institucije i preduzeća trošile su milione maraka godišnje na nabavke službenih vozila. Ne ulazeći u to koliko je moralno ili ne nabavljati nove automobile, vrijedne nekoliko desetina hiljada maraka, u vrijeme kada veliki dio bh. građana radi za tek nekoliko stotina maraka mjesečno, jedna stvar se ipak mora istaći – nabavke automobila koje, iz nekog razloga, izazovu najveće reakcije javnosti, u suštini nisu nezakonite, piše Žurnal.

Šta je nezakonito? Iako su u BiH evidentirana brojna kršenja Zakona o javnim nabavkama, kada je riječ o nabavkama vozila najčešće je riječ o pogodovanju određenim ponuđačima, te „crtanju“ vozila riječima.

Naprimjer, Žurnal je nedavno najavio da „Autoceste FBiH“ za 400.000 maraka nabavljaju vozila, te smo upozorili da tražene specifikacije iz tenderske dokumentacije vjerovatno zadovoljava samo jedan model automobila – Dacia Duster 1.5 dCi 4×4. Nekoliko mjeseci kasnije „Autoceste FBiH“ potpisuju ugovor o nabavci upravo ovog modela vozila.

Naravno, nije ovo jedina nabavka gdje postoji sumnja da tražene specifikacije iz tenderske dokumentacije zadovoljava samo jedan model vozila. U nastavku donosimo još dva primjera.

TREĆI POKUŠAJ NABAVKE VOZILA

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine 12. aprila objavilo je obavještenje o nabavci putničkih motornih vozila. Treći je to pokušaj nabavke vozila ovog ministarstva od oktobra prošle godine. Prethodna dva tendera poništena su zbog toga što, kako se navodi, prvi put „nijedna ponuda nije dostavljena u određenom krajnjem roku“, a drugi put zbog toga što „nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva“.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, nabavljaju se dva vozila kroz dva lota. Ukupna procijenjena vrijednost nabavke je 58.675 KM bez PDV-a.

Iz ovog ministarstva za Žurnal su naveli kako je riječ o donatorskim sredstvima: „U planu Operativnog granta koji je ministarstvu odobren od strane Razvojne banke Savjeta Evrope u svrhu implementacije Državnog programa stambenog zbrinjavanja, predviđena su sredstva za nabavku vozila i to još u prošloj godini. Vozila će koristiti zaposlenici i monitori koje plaća Razvojna banka VE za ovaj projekat. Dakle, sredstva su isključivo donatorska iz Operativnog granta.“

Ipak, posebno su zanimljive tehničke specifikacije traženih vozila. Još uvijek aktuelni ministar Miloš Lučić i saradnici traže jedno SUV vozilo procijenjene vrijednosti 40.000 maraka i putničko motorno vozilo kategorije M1 procijenjene vrijednosti 18.675 KM.

Ministarstva na državnom nivou nerijetko troše stotine hiljada na nabavke vozila

Kada je riječ o SUV vozilu, traži se vozilo obične(?!) boje sa četverocilindarskim motorom s turbopunjačem, zapremina motora treba biti minimalno 1.300 cm3, minimalno 100 kW, benzinac na prednji pogon i određenom minimalnom emisijom CO2 (129 g/km). Osim toga, traženo SUV vozilo treba biti minimalno 4.350 mm dugo, 1.790 mm široko, 1.590 mm visoko, dok međuosovinski razmak ne smije biti manji od 2.590 mm. Vozilo mora biti udaljeno od tla minimalno 180 mm, mora imati kapacitet prtljažnika minimalno 400 litara, te kapacitet rezervoara od 50 litara.

To nije sve. Izdvojimo samo jedan dio opreme koju vozilo treba imati – 360 Around View Monitor (sistem četiri kamere za parkiranje), funkcija prepoznavanja pješaka, upozorenje na izlazak iz voznog traka, prednji i stražnji parking senzori, pomoć kod zaustavljanja/pokretanja vozila na uzbrdici, min. dva priključka za USB i AUX, digitalni sat, 12V utičnica sprijeda, električno podesivi i grijani retrovizori sa LED pokazivačima smjera, putno računalo sa 5” ekranom u boji, šest zvučnika, alu felge min. 18”, zatamnjeni stražnji prozori i prozor na vratima prtljažnika, multimedijski uređaj sa min. 7” dodirnim ekranom u boji i tako dalje. Uz sve to, traži se i garancija na motor minimalno četiri godine ili 120.000 pređenih kilometara.

Novinari Žurnala su analizirajući tržište došli do zaključka da najvjerovatnije samo jedan model vozila ispunjava sve tražene zahtjeve iz tenderske dokumentacije. Riječ je o automobilu Nissan Qashqai, model 1.3 DiG-T 140, paket oprema N-Connecta.

Kada je riječ o drugom lotu, traži se vozilo, također, obične boje, s motorom zapremine minimalno 1.100 cm3. Također se traži benzinac na prednji pogon i s minimalno 55 kW. Određene su i minimalne dimenzije – dužina 4.050 mm, širina bez retrovizora 1.750 mm, visina 1.430 mm, međuosovinski razmak 2.500 mm. Vozilo treba imati kapacitet rezervoara od minimalno 40 litara.

Za razliku od SUV-a, ovo vozilo treba imati nešto skromniju opremu, ali i dalje respektabilnu. Tako se, između ostalog, traži sljedeće: start/stop kontrola motora, sistem za prepoznavanje prometnih znakova, upozorenje na pospanost vozača, pomoć pri kretanju na uzbrdici, komande telefona na upravljaču, ručni klima-uređaj, info displej ispred vozača, board kompjuter, tonirana stakla svjetlosno apsorbujuća itd. Također se traži garancija na motor minimalno četiri godine ili 120.000 pređenih kilometara.

U ovom slučaju najvjerovatnije se radi o vozilu Opel Corsa 1.2 Edition. Međutim, iz ovog ministarstva za Žurnal ističu kako su tehničke specifikacije urađene u skladu sa zakonom, te da je sva dokumentacija dobila pozitivno mišljenje Razvojne banke Vijeća Evrope.

„Tražene tehničke karakteristike vozila nisu usko specificirane, pa je tako ugovorni organ za dužinu, širinu, visinu, međuosovinski razmak i visinu od tla naveo minimalne dimenzije, a što ujedno predstavlja da je specifikacija dovoljno široka i omogućava različitim ponuđačima da učestvuju u postupku. Kada je u pitanju oprema vozila, svaki proizvođač opremu vozila prilagođava potrebama kupca, a u skladu sa raspoloživim sredstvima“, navodi se, između ostalog, u odgovoru Žurnalu.

ZA „ŠPD ZDK“ VOZILA ISKLJUČIVO QUARTZ SIVE METALIK BOJE

Automobile nabavlja i „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići (ŠPD ZDK), preduzeće koje, kako je pisao Žurnal, nije riješilo problem radnika koji su zaposleni na osnovu ugovora na određeno vrijeme.

Dok se javni oglasi za upošljavanje radnika na neodređeno vrijeme poništavaju „iz razloga neizvjesnosti stanja na tržištu“, direktor Jasmin Devedžić i saradnici odlučuju da za nabavku ukupno četiri vozila izdvoje 124.400 KM bez PDV-a.

„Sredstva za nabavku vozila su predviđena u Planu javnih nabavki JP ,,ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići za 2021. godinu koji je također u skladu sa ZJN, a nabavka će biti finansirana iz tekućeg poslovanja. Vozila se nabavljaju za potrebe JP ,,ŠPD ZDK“ d.o.o. Zavidovići, koje ima više od 130 vozila od kojih su neka vozila sa pređenih 600.000,00 KM“, kazali su za Žurnal iz ovog preduzeća.

ŠPD ZDK: Uskoro bi trebao biti potpisan ugovor o nabavci vozila

Iako se nabavljaju dva različita vozila, nabavka nije podijeljena na lotove. Tako se nabavlja jedno novo (2021. godište) vozilo sljedećih dimenzija: dužina min. 4.240 mm, visina min. 1.550 mm, širina min. 1.985 mm, međusovinski razmak min. 2.650 mm.

Vozilo mora biti isključivo quartz sive metalik boje, benzinac sa snagom motora od min. 110 kW, a zapreminom max. 1.500 ccm, sa zapreminom prtljažnika od min. 400 litara i automatskim mjenjačem sa sedam brzina.

Od opreme, vozilo mora imati, između ostalog, putni računar – maxi dot, aluminijske felge, automatski klima uređaj (climatronic), preklopiva i grijana vanjska ogledala, radio uređaj s minimalno dva USB utora (smart link), full led zadnja svjetla, led prednja svjetla, indikator tečnosti za vjetrobransko staklo, grijanje tekućine za mlaznice, centralni naslon za ruku naprijed, dva USB utora nazad, fabrički zatamnjena stakla na zadnjem dijelu vozila (osim zadnjeg vjetrobranskog stakla), upozorenje za umor vozača, krovne nosače, asistent za praćenje vozne trake, automatska dnevna svjetla sa senzorom za tunel svjetlo itd.

Osim tog vozila, nabavljaju se i tri nova vozila, također benzinca, s minimalnom snagom motora od 80 kW i zapreminom od maksimalno 1.000 ccm. Tražene dimenzije iste su kao u prvonavedenom vozilu, kao i boja (quartz siva metalik). Identična je i tražena oprema vozila, a razlika je još u tome što se traže vozila s manuelnim mjenjačem i sa šest stepeni prijenosa.

S obzirom na to da su tehničke specifikacije i tražena oprema u tenderskoj dokumentaciji navedeni vrlo detaljno, novinari Žurnala pokušali su utvrditi koji modeli vozila ispunjavaju sve tražene zahtjeve. Na kraju, pronašli smo samo dva modela vozila Škoda Kamiq čije karakteristike se „uklapaju“ u tražene. Osim toga, Žurnalov izvor ističe da su najvjerovatnije samo Škodini automobili dostupni u quartz sivoj metalik boji.

U svakom slučaju, postoji sumnja da su tehničke specifikacije navedene tako da upućuju na samo na jednu marku i tip vozila, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Međutim, baš kao i iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, i iz ovog preduzeća ističu da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

„U postupku javne nabavke vozila, tehničke specifikacije su pripremljene u potpunosti u skladu sa Članom 54. ZJN (…) Insinuacije da smo riječima nacrtali vozilo koje želimo kupiti su neutemeljene“, navodi se u odgovoru Žurnalu.

Ono što je zanimljivo je to što iz ugovornih organa ističu kako je činjenica da niko nije ni izjavio žalbu na tendersku dokumentaciju, niti postavio upit za pojašnjenje te dokumentacije, dokaz da su tehničke specifikacije urađene u skladu sa zakonom.

S tom konstatacijom ne slaže se Mervan Miraščija iz Fonda za otvoreno društvo BiH.

„Svi pošteni ponuđači odustali su davno od žalbi. Razlog je jednostavan – moraju plaćati ogromne takse na žalbu koje su veće od kazni. Ako se „uhvati“ ugovorni organ da je prekršio zakon, kaznit će se manjom kaznom nego što plati onaj koji se žali. Mi imamo puno manje žalbi nego prije donošenja ovog zakona 2014. godine, najgori smo u regionu prema broju uloženih žalbi“, objašnjava on.

Kada je riječ o pojašnjenjima tenderske dokumentacije, postavlja se vrlo jasno pitanje – zašto bi neko tražio pojašnjenje, kada su specifikacije navedene i više nego detaljno?

„Osnovna načela zakona su fer i aktivna konkurencija. Ta fer i aktivna konkurencija podrazumijeva nabavku generičkog proizvoda. Pojednostavljeno, treba mi automobil, treba mi za određene svrhe i treba mi sa otprilike određenim rasponom cijene. A, onda se na tender jave sve zainteresirane firme. Međutim, ako se kaže da mora biti određena boja, određene dimenzije i slično, ograničili ste tržište“, ističe Miraščija.

Ono što Miraščija navodi posebno dolazi do izražaja na malom tržištu kakvo je bosanskohercegovačko. Tačno se zna ko je zastupnik kojih marki vozila. Shodno tome, ako ugovorni organ specifikacije navede tako da ih vjerovatno ispunjava samo jedan model određene marke vozila, jasno je da tu pravog nadmetanja ponuđača nema, pa se gubi i svrha samog sistema javnih nabavki.

Međutim, naš sistem, u pravilu, ne kažnjava ugovorne organe, odgovorne osobe i ponuđače zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama. Čak ni ona najočitija kršenja zakona. U međuvremenu, preko sistema javnih nabavki godišnje se troše milijarde maraka…