Milorad Dodik nakon sastanka: Ništa nismo dogovorili, ako se usvoji rezolucija mnogo toga će biti teže

Milorad Dodik nakon sastanka: Ništa nismo dogovorili, ako se usvoji rezolucija mnogo toga će biti teže

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH održan je sastanak državne koalicije.

Nakon sastanka prvi se obratio predsjednik RS Milorad Dodik. On je kazao da još uvijek ništa nije dogovoreno i da će u narednih sedam dana nastaviti se razgovarati o ovoj temi.

On je kazao da su razgovarali o  dogovorenim i nerealiziranim pitanjima.

– Jedno je od tih pitanja je i dogovoreni Budžet BiH, ali nije realiziran jer neke stvari treba riješiti. Druga stvar je da, ne možemo s naše strane, što se tiče Izbornog zakona, smo imali dogovor da se mijenja Centralna izborna komisija. Danas smo potencirali to pitanje – rekao je.

Istakao je da je sastanak ostao nedovršen i da će se nastaviti razgovarati u narednih sedam dana dok se partneri upoznaju sa formalno-pravnim mogućnostima.

– Treće pitanje je bilo Plan rasta vezano za projekte EU. Treba reći da smo učestvovali u ime RS na nivou premijera. Od 113 reformi dogovoreno je njih 110. Preostale tri za nas su teške i neprihvatljive. Jedna od njih je da se odustane od veta na nivou BiH. Na to mi nećemo pristati, to je za nas neprihvatljivo, to je pitanje Ustava, a ne reforme. Kolege iz FBiH su ostale još na sastanku da bi dogovorile nešto vezano za budžet, kao prethodno pitanje – kazao je.

Dodao je da ništa konkretno nije dogovoreno.

– Bilo je još nekih pitanja, ali su ona bila van dnevnog reda. Ozbiljan problem predstavlja da se mimo struktura i pravila unilateralno Zlatko Lagumdžija, a mi to smatramo podvalom, pokrenuo rezoluciju. O tome se mora razgovarati ako se žele postići bilo kakvi razgovori u BiH. Poslije eventualnog usvajanja rezolucije bit će o nekim stvarima i teško razgovarati – zaključio je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS