Miloš Avramović : “Južni vetar” je postavio visok cilj koji ćemo nastavkom serije preskočiti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Počelo je snimanje novog nastavka serije „Južni vetar: Na granici“. Ovih dana Beograd u ozračju seta. A kako i ne bi kada su glavni ljudi projekta u susjednu Srbiju doveli američke zvijezde Erika Robertsa (Eric) i Vilijama Boldvina (William Baldwin) koji će ostvariti svoje uloge u nastavku ovog, kako je vrijeme pokazalo, a publika potvrdila, megaostvarenja.

Brda i doline

Reditelj Miloš Avramović ponosan je na put „Južnog vetra“, a za „Dnevni avaz“ govorio je o očekivanjima, lokacijama snimanja, pa i glumcima iz BiH koji će se pojaviti u drugoj sezoni serije koja se direktno nastavlja na posljednji dio filma „Južni vetar: Ubrzanje“.

– Ovaj put će se snimati, što se kaže, „all over the place“. Najviše u Srbiji, onda u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Italiji, Rusiji… Na razne strane. Bit će zabavno. I da, druga sezona serije je direktni nastavak filma – kazao nam je Avramović.

S obzirom na to da „Ubrzanje“ završava tako što Nenad Maraš (Luka Grbić), mlađi brat Petra Maraša (Miloš Biković), bude brutalno likvidiran, pitali smo Avramovića postoji li mogućnost da Nenad ipak „nije mrtav“.

– Teško da ćemo oživjeti Luku, osim ako nisu izmislili u međuvremenu neke nove stvari u medicini – kroz smijeh odgovara Avramović.

Ipak, smatra da se iz „Ubrzanja“ da naslutiti kakva će se serija biti.

– I šta će se dešavati dalje te kakvi sukobi predstoje između likova. Ne bih nešto previše otkrivao, da ne spojlujemo publici doživljaj. Ali i ono što mogu naslutiti neće ni biti blizu u odnosu na uzbuđenje koje će biti u samoj seriji i kako će se ona razvijati – kazao je Avramović.

Kako nam je i sam Izudin Bajrović rekao, a Avramović potvrdio, jedan je od glumaca u ovom nastavku. Ali nije jedini.

– Bit će još Piksi (Dragan Stojković, op.a.), Slađana Zrnić isto je u podjeli i mislim da ima još jedan glumac iz BiH. To su pojačanja iz BiH, bit će i novih, ali i nekih starih. Imat ćemo i radnju u BiH. Nećemo baš snimati blizu Sarajeva, više su u pitanju brda i doline. Barem ne u ovom, ali možda u nekim daljim nastavcima da – ističe Avramović dodavši da će sve biti lakše, kada se krene dublje u priču.

Iako je još nezahvalno govoriti o terminima premijere, Avramović nam otkriva da se nada da bi oko Nove godine trebala biti prikazana prva od deset epizoda.

Bit će najbolji

– Ipak, to nije još potvrđeno. To je još samo ideja. U svakom slučaju, bit će početkom sljedeće godine. Snimanje će trajati tokom cijelog ljeta i tokom jeseni. Onda slijedi montiranje, „pakovanje“, postprodukcija, mislim da će u tom nekom periodu biti spremno za emitovanje – kazao je Avramović.

Prvi dio serije i dva filma „Južnog vetra“ oborili su sve rekorde gledanosti, a o popularnosti je suvišno govoriti. Mnogi smatraju da je ovaj multimedijalni projekt prevazišao sva očekivanja na našem podneblju. Lijepa vijest za publiku, ali za protagoniste ostvarenja, kao i one ključne ljude iza kamera to je dodatni zadatak i pritisak da svaki put budu bolji.

– Sami sebi smo postavili visok cilj, ali mislim da ćemo i ovim dijelom nadmašiti prethodne nastavke. Imamo super scenarij, ekipu, priču. Mislim da će to biti više nego zanimljivo i uzbudljivo. Ponavljam, jeste da smo zadali sebi visok nivo na ljestvici koji treba opet da preskočimo, ali radimo na tome da se to desi. Nama je ovaj projekt više od posla i nečega čime se mi samo bavimo. Vezani smo svi za njega. Kako zbog publike, tako i zbog sebe, radimo na tome da bude najbolji mogući – naglasio je Avramović.

Potrebno mnogo žrtve

– Već godinama radimo na „Južnom vetru“ kao tim, kao porodica, kako se kaže. Ali ovaj posao je težak i zahtjeva mnogo žrtve i odricanja. Morate da budete spremni na to da vas nema po nekoliko mjeseci u kući. I na to dosta utječe razumijevanje porodice, prijatelja i svih. Jednostavno je to nešto što volimo, što smo izabrali da radimo, naš životni poziv bez čega ne možemo. Tako je – kako je. Ali je za mene najljepši poziv na svijetu – rekao je Avramović.

Avaz