Mine i skriveno oružje isplivalo nakon poplava

Podijelite vijest

Jedna od velikih opasnosti kao posljedice poplava što su pogodile BiH proteklih dana jesu mine koje su vodenim bujicama pomjerene s neočišćenih minskih polja i obilježenih terena.

Kako je istaknuo za Agenciju Fena direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, ovom su pojavom posebno pogođena područja oko kojih su se u proteklom ratu vodile borbe, a gdje postoje i minska polja.

”To su na primjer Maglaj i Žepče, te dolina rijeke Spreče, jer su ta područja pokrivena minama. Sada je na tim dijelovima bila voda visine i do četiri metra, te su te mine iz neočišćenih minskih polja isplivale iz zemlje. A kada su isplivale, mine su putovale s vodom nizvodno”, istaknuo je on.

Solak upozorava da su nakon ove prirodne katastrofe mine posvuda, kao i različito skriveno oružje koje je iz zemunica i sličnih mjesta isplivalo.

Podvukao je da su ekipe civilne zaštite nadležne za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) proteklih dana obilazile terene svih gradova pogođenih poplavama. Kao primjer navodi Maglaj, gdje su ovi timovi analizirali na kakvim terenima ljudi čiste blato, smeće i ostale posljedice poplava.

”Postoji procedura kako se mina prijavljuje. Građanin koji je pronađe prvo obavijesti policiju koja zatim javi općinskom djelatniku za mine, a potom se ta informacija javlja civilnoj zaštiti koja je nadležna za uklanjanje NUS-a”, naglasio je on.

Podvukao je da na području Federacije BiH postoji ogroman broj mina, ali da na sreću za sada nakon poplava još uvijek nije bilo povreda od njih.

”Te su mine i dalje veoma opasne bez obzira što su plutale u vodi. Civilna zaštita posjeduje specijalizirana vozila u koja, nakon pronalaska, odlažemo NUS”, istaknuo je Solak.

Cafe.ba/Fena