Portal 072info

Ministar Isak izdvaja milion KM za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju puta Zenica – Babino

U Zenici je jučer održana konferencija za medije na kojoj je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, Arnel Isak, predstavio prioritetne planove zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2019. godinu, a koji su usvojeni na 8. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona. 

U okviru usvojenog plana za zimsko i ljetno održavanje regionalnih puteva izdvojeno je 7 miliona KM, a za rekonstrukciju i izgradnju regionalnih cesa 9.788.000,00 KM. 

Od toga je za Grad Zenicu opredijeljeno:

– 2.000.000,00 KM za nastavak radova na izgradnji GGM-a u sastavu regionalne ceste R446;

– 904.340,00 KM za rekonstrukciju prve faze ceste Čajdraš – Ovnak u dužini 2 km;

– 120.000,00 KM za sanaciju dijela ceste Čajdraš – Ovnak na dužini od 2 km;

– 430.000,00 KM za sanaciju dijela ceste Vjetrenice – Zenica u dužini od 3,8 km;

– 120.000,00 KM za sanaciju mosta Ograina na putu Nemila – Bistričak;

– 1.000.000,00 KM za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju puta Zenica – Babino. 

Put za Babino je dugo očekivani projekt koji gradske vlasti nikada nisu adekvatno riješile, pa smo odlučili da ove godine otpočnemo sa rješavanjem ovog dugogodišnjeg vitalnog problema mještana babinskog sliva. 

Vlada i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, u skladu sa zakonom o budžetu, opredijelili su adekvatna sredstva za rekonstrukciju puta kako bi se na taj način kvalitet života mještana ovog sliva doveo na zadovoljavajući nivo.

S pravom očekujemo da se i Grad Zenica konačno uključi u realizaciju ovog projekta kako bi se zajedničkom sinergijom rekonstruirala duža dionica puta.

– Mi smo tu zbog građana, koji su nas birali da služimo njihovim prioritetnim potrebama. Ovi projekti su po svome karakteru infrastrukturni, komunikacijski, ali i razvojni, jer bez dobrih puteva nema ni razvoja industrije i male privrede, a samim tim ni zapošljavanja naše omladine, što nam je prioritet – izjavio je ministar Arnel Isak.

Ministarstvo je na ovaj način opredijelilo značajna sredstva u iznosu od 4.574.340,00 KM za razvoj putne infrastrukture Grada Zenica, ali i drugih općina u Zeničko-dobojskom kantonu, o čemu ćemo javnost blagovremeno i transparentno obavještavati.

Press

Podijelite članak
  • 501
    Shares

Počitajte još

U KB Zenica umro pacijent koji je bio pozitivan na virus gripe

072info

Nakon što su u Zenici pronađena tri tijela: Poznato od čega su umrli Muhamed, Medo i Omer

072info

Ministar Isak: U završnoj fazi uspostava Centra za monitoring

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box