Ministar Jupić kritizirao KCUS: Unose nepovjerenje i paniku, podnijet ćemo krivičnu prijavu

Podijelite vijest

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), prema posljednjim podacima, koronavirusom inficirano je 39 osoba, a devet ih je ozdravilo, kazao je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK. 

Posebno ističe da u ZDK nema preminulih od koronavirusa, ali ni pacijenata koji su zbog infekcije na respiratoru.

– Ove brojke pokazuju da smo napravili dobar posao. To se moglo napraviti samo adekvatnom solidarnošću i disciplinom svih uposlenika zdravstvenih ustanova, kriznih štabova ali i građana kojima se zahvaljujem na saradnji. Ovo je naš zajednički uspjeh – kaže Jupić.

Dodao je kako je već tri puta u obilasku svih zdravstvenih ustanova u kantona, te da uz koronavirus moraju misliti i na ostale oblike zdravstvene zaštite, odnosno potrebe stanovništva.

Otvoreno je kritizirao Kliniku za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kazavši da im predstavljaju ozbiljan problem kada se radi o saopćavanju rezutlata testiranja.

– Saopštavanje nalaza naših pacijenata koji se objavljuju na portalima je nedopustivo. Mi i naši pacijenti saznajemo rezultate iz medija, što je neprihvatljivo. To unosi nepovjerenje i paniku u zdravstveni sektor ZDK-a i kod građanstva. Pozivam menadžment KCUS-a da hitno zaustavi takvu praksu Klinike za mikrobilogiju – kaže Jupić.

Ukoliko se to nastavi i ubuduće, najavljuje da će prvi on podići krivičnu prijava zbog ugrožavanja prava pacijenata.

– Naše zdravstvene ustanove, koje uzimaju ove analize, a koje to na jedan na fin, zdravstveni način trebaju približiti i saopštiti oboljelim, trebaju to tako da rade i taj sistem moramo uspostaviti. Svi koji to rade, mogu biti sto posto sigurni da ću biti prvi koji će pokrenuti ove zakonske procedure i tražiti odgovornost – zaključio je Jupić.

AVAZ – D. PAŠALIĆ


Podijelite vijest