Ministar Mandić pisao ombudsmanu za ljudska prava o slučaju liječenja djevojčice Nadin Smajlović

4 2

Porodica djevojčice Nadin Smajlović, koju su uposlenici KCUS-a 2019. godine odbili liječiti u ovoj ustanovi, a Tužilaštvo KS, prošle godine donijelo naredbu da neće provoditi istragu, i dalje ne odustaje od borbe da dokaže da su oštećeni u ovom slučaju.

 

Brojne greške

Smajlovići su nadavno dobili pismo od ombudsmana za ljudska prava BiH, koje im je uputilo Ministarstva zdravstva FBiH na čelu s ministrom Vjekoslavom Mandićem (HDZ).

Mandić u svom dopisu ombudsmanima je napisao kako mu nije jasno zašto se nije napisala otpusnica i odobrenje za liječenje vani.

  • Nadin s majkom Aminom Nadin s majkom Aminom

     

On čak, predlaže da se izvrše izmjene određenih zakona kako do ovakvih slučajeva više ne bi dolazilo.

U pismu se navodi da je osigurano lice može uputiti na liječenje u inostranstvo na teret sredstava Fonda solidarnosti FBiH, samo ako je u pitanju oboljenje, stanje ili povreda koji se ne mogu liječiti u Federaciji.

 

  • Faksimil pisma Vjekoslava Mandića Faksimil pisma Vjekoslava Mandića

     

U konkretnom slučaju, navodi Mandić, nakon uvida u predmet, “nejasno je zbog čega nikada nije upućen prijedlog izmještanja malodobne pacijentice na liječenje u inostranstvo, iako je mišljenjem Konzilija navedeno da je najbolji benefit za pacijenticu da liječenje nastavi van BiH”.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, podsjećamo, donijelo je u novembru prošle godine naredbu da se neće provoditi istraga po prijavi koju je podnijela Amina Smajlović, majka maloljetne djevojčice Nadim Smajlović, zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne od strane KCUS-a.

Nema krivičnog djela

– Nakon provjere navoda iz prijave utvrđeno je da u radnjama prijavljenih nema elemenata krivičnih djela. Obavještenje sa razlozima za donošenje tužilačke odluke je u skladu sa zakonom dostavljeno podnosiocu prijave, koji na ovu odluku ima pravo pritužbe Uredu glavne kantonalne tužiteljice – kazali su tada za „Avaz“ iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo, Klinički centar je odbio liječiti djevojčicu Nadin po nalogu direktorice Sebije Izetbegović, a zatim i potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice, nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove.

Roditelji su djevojčicu, nakon odbijanja u KCUS-u, izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a, da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u.

Ona se prošle godine oporavila i vratila u Sarajevo, ali njihova borba i dalje traje.

Sve su prijavili i Uredu za korupciju KS.

IZVORAvaz
Prethodni članakELEGANTNA KOMBINACIJA: Sanja Kužet nosila neobičnu haljinu
Sljedeći članakTesnim Efendić nova hafiza Časnog Kur’ana