Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić ponovo osumnjičen za ratne zločine u Bugojnu

selmo cikotic 1
23.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Selmo Cikotic novi Ministar Sigurnosti BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo je odluku kojom će ponovo biti razmotren status Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH u optužnici za ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Bugojna.

Tužilaštvo navodi kako je uvažilo žalbu advokata Brune Božića koji zastupa 13 Hrvata iz Bugojna te jednog iz Livna protiv odluke tužitelja o obustavi istrage prema Selmi Cikotiću zbog krivičnog dijela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, piše Radio Slobodna Evropa.

“Postupajući tužilac će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze nakon čega će donijeti novu tužilačku odluku”, stoji u odluci Tužilaštva BiH.

Ovom odlukom Tužilaštva BiH, poništava se prethodna o obustavi istrage protiv Cikotića i on se, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojasnio advokat Bruno Božić, vraća kao osumnjičeni za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u predmetu “Dževad Mlaćo i ostali”.

“Ne bih prejudicirao dalji tok postupka, ali je svakako dobro da je Tužilaštvo BiH prihvatilo prigovor i da će još jednom, kako je navedeno u njihovom dopisu, razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije donošenja konačne odluke u ovom slučaju”, rekao je Božić.

Božić kaže kako je dobio ovu odluku, te da će Tužilaštvu BiH dostaviti nove dokaze, koji su prikupljeni nakon ekshumacije posmrtnih ostataka na privatnoj parceli u naselju Rostovo nadomak Bugojna, u centralnom dijelu BiH.

Tužilaštvo BiH je 20.jula obustavilo građevinske radove na ovoj parceli zbog zaprimljenih informacija o postojanju posmrtnih ostataka koji bi mogli pripadati nestalim žrtvama hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sredinom juna 2018.godine tužiteljica Tužilaštva BiH Slavica Terzić donijela je odluku o obustavi istrage protiv osumnjičenog Selme Cikotića za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Zbog ovog predmeta čelnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH osporavali su izbor Cikotića za ministra sigurnosti BiH.

„Što se tiče izbora ministra sigurnosti, Selme Cikotića, stav HDZ-a je da će biti protiv, jer to su od nas tražile braniteljske udruge“ izjavio je lider HDZ-a, Dragan Čović u julu 2020.

Hrvati iz Bugojna smatraju da je Cikotić, ratni komandant Operativne grupe Zapad tadašnje Armije Republike BiH (ARBIH), u čijoj je zoni odgovornosti bilo Bugojno, uz predsjednika ratnog Predsjedništva Bugojna Dževada Mlaću, najodgovorniji za etničko čišćenje Bugojna, progon 15.000 Hrvata, 311 ubijenih, brojne zločine i torture, te sistemsku pljačku i uništavanje imovine Hrvata i katoličkih vjerskih objekata.

Hrvati iz Bugojna posebno terete Cikotića i Mlaću zbog okrutnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima, njih oko 2.000, koji su prošli torture u desetinama bugojanskih logora.

Istraga o dešavanjima u Bugojnu počela je još 1994. Tokom suđenja u predmetu „Gasal i drugi“ javno su predstavljeni dokazi o povezanosti niza bivših i sadašnjih političkih i vojnih osoba.

Inače, za zločine nad bugojanskim Hrvatima, nakon sporazuma sa Tužilaštvom BiH, Enes Handžić osuđen je na osam godina zatvora. Nakon priznanja odgovornosti, na pet godina zatvora, osuđen je Osman Šego, pripadnik vojne policije Armije BiH.