Portal 072info

Ministri i direktori uskoro u novim službenim automobilima: Vlada ZDK kupuje deset novih vozila

Ministri i direktori kantonalnih organa uprave Zeničko-dobojskog kantona uskoro će se voziti u novim službenim automobilima. Vlada ZDK na jednoj od posljednjih sjednica usvojila je, naime, program nabavke deset novih putničkih automobila za potrebe ministarstava i kantonalnih organa uprave ZDK.

Vozni park

Kako kažu u Službi za zajedničke poslove ZDK, koja upravlja kantonalnim voznim parkom, vozila će se nabavljati sukcesivno u zavisnosti od ušteda i sredstava kojima Kanton raspolaže. Već je u postupku priprema tenderske dokumentacije za nabavku pet vozila marke Škoda.

– Vlada ZDK donijela je Zaključak o nabavci pet automobila putem finansijskog lizinga na pet godina, s tim da se u postupku nabavke upotrijebilo 35 rabljenih, rashodovanih vozila, koja se više ne upotrebljavaju. Troškovi nabavke na mjesečnom nivou iznosili bi 2.925 KM. Novac bi bio osiguran iz ušteda na održavanju vozila, kao i iz drugih ušteda organa i službi – kažu za “Avaz” u Službi za zajedničke poslove ZDK.

Više je razloga za nabavku novih vozila, navode u ovoj službi i dodaju da će se nabavkom novih automobila znatno smanjiti troškovi održavanja vozila i povećati stepen sigurnosti osoba.

Učestali kvarovi

– Dodatni razlozi su nedostatak vozila i dotrajalost postojećih, jer je starost vozila koje trenutno imamo, iznad 11 godina. Također, tu je i prosjek prijeđenih kilometara po vozilu, koji iznosi skoro 300.000 kilometara, zatim učestali kvarovi i veliki troškovi tekućeg održavanja – navode iz Službe za zajedničke poslove ZDK.

Nemaju vozače

Kako je “Avaz” ranije pisao, Vlada ZDK, odnosno Služba za zajedničke poslove, ima na raspolaganju 67 vozila, u koja se ubrajaju i vozila Kantonalne uprave za inspekcijske poslove te Kantonalne uprave civilne zaštite. Većina ih je marke Škoda Octavia, a koriste ih Skupština ZDK, Ured premijera, ministarstva, Služba za zajedničke poslove i sve kantonalne uprave.

– Zanimljivo je da, za razliku od drugih kantona, ministri u Vladi ZDK nemaju vozače te da putuju iz mjesta stanovanja, a to su, osim Zenice, i Tešanj, Zavidovići, Žepče, Kakanj, Vareš, Breza i Olovo.

Avaz

Podijelite članak