Portal 072info

Ministrica iz SDA štima djeveru posao težak 50 miliona KM!?

0C7E9FEB 6757 40FE AC69 41233F2C6FFC
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Firma u vlasništvu Armina Glamoča, djevera ministrice komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihade Glamoč (SDA), dobila je u novembru 2018. godine posao nabavke rasvjetnih tijela za kompaniju u državnom vlasništvu „Sarajevogas“, gdje je u to vrijeme upravo Glamoč bila direktorica. Posao težak 34.983 KM firma „Luminos“ dobila je jer se jedina prijavila na tender, saznaje „Dnevni avaz“, a na osnovu uvida u dokumentaciju koja je objavljena na internet-stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Ali to je, čini se, samo uvod u mnogo dublju priču o višegodišnjem poslu teškom više od 50 miliona KM! Kako saznajemo, protiv Glamoč i još nekoliko osoba ovih dana podnesena je i krivična prijava Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Privatni biznis

Sudeći prema dokumentaciji koja je javno dostupna, osnovne činjenice u pogledu tendera su jasne – Glamoč je potpisnik ugovora s firmom u vlasništvu njenog bliskog srodnika. No, prijavitelji ističu u prijavi upućenoj glavnoj tužiteljici KS Sabini Sarajliji da je to samo uvod u namještanje posla vrijednog čak više od 50 miliona maraka, koliko će, kako se procjenjuje, koštati višegodišnji projekt zamjene rasvjetnih tijela za javnu rasvjetu u Kantonu Sarajevo.

Glamoč je za „Dnevni avaz“ rekla da nije upoznata s prijavom, ali je potvrdila da joj je vlasnik kompanije koja je dobila tender srodnik.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Sve to što je navedeno ne da su neistine, to su notorne laži. To je ono što vam ja mogu odgovoriti, a naravno da svako može da piše šta god želi. Naravno, ako ima i dokaze i po tom sistemu bilo šta, samo neka izvoli i neka radi. Moj djever ima firmu ne znam ni ja otkad, u privatnom je sektoru otkad ga ja znam. I prije je vodio privatni biznis, samo što nije bio moj djever. Drugo, nikakav tender nisam nabacila da bi moj djever prišao meni. Ne znam ko može takvu glupost da izmisli – kazala je Glamoč.

Red ugovora

No, u krivičnoj prijavi se navodi da je još jedan ugovor, i to onaj potpisani prije samo nekoliko dana, 11. septembra ove godine, povezan te da dokazuje da Glamoč direktno pogoduje grupi firmi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– Način kako Glamoč pogoduje firmi i zbog čega se može prijaviti samo jedna firma na tender je sljedeći – „Sarajevogas” d.o.o. u startu sklopi ugovor s jednom firmom koja koristi softver za nabavku i implementaciju geoinformacionog sistema (GIS) kojem se, osim softverskog održavanja plinske infrastrukture, dodaje modul za zamjene i održavanje rasvjetnih tijela. U GIS softver modelu za održavanje LED rasvjete se bukvalno tehnički „nacrta“ firma za postavljanje i održavanje LED rasvjete – piše u prijavi.

Nadalje, tvrdi se da Glamoč ovih dana potpisuje ugovor za nabavku GIS sistema javne rasvjete KS vrijedan 237.510 KM.

– Nakon toga će se u GIS softveru nacrtati ponovo porodična firma „Luminos” d.o.o., koja bi po planu isporučila novu LED rasvjetu. Samo sada, umjesto u „Sarajevogasu“, direktno Kantonu Sarajevo preko Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, i to po planiranim vrijednostima za naredne dvije godine više od 50 miliona KM – navodi se u prijavi.

Glamoč negira nezakonitosti

Glamoč u izjavi za „Avaz“ tvrdi da nije tačno da je pogodovala firmi svog djevera.

– Nikakve dodirne tačke taj potpisani tender (od 11. septembra 2020., op. a.) nema s odlukom otprije nekoliko godina. Pa dobro, jeste mi djever, ali kakve veze ima ta firma s projektom u Ministarstvu? I kakve neko ima halucinacije da bih ja mogla nešto da raspišem, bilo šta što bi moglo dovesti do mog djevera – kaže kantonalna ministrica.

AVAZ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 78
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

„SNAŽNA SDA – SIGURNA BiH“: Više ima simbolike na ovoj slici nego istine u izbornom sloganu SDA

072info.com

Mjere zabrane se ne odnose na njih: Da li SDA zdravstveno ugrožava građane BiH?

072info.com

Za koronu ne mare: SDA okupila stotine ljudi u zatvorenom prostoru

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6