Ministrica iz SDA štima djeveru posao težak 50 miliona KM!?

0C7E9FEB 6757 40FE AC69 41233F2C6FFC

Firma u vlasništvu Armina Glamoča, djevera ministrice komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihade Glamoč (SDA), dobila je u novembru 2018. godine posao nabavke rasvjetnih tijela za kompaniju u državnom vlasništvu „Sarajevogas“, gdje je u to vrijeme upravo Glamoč bila direktorica. Posao težak 34.983 KM firma „Luminos“ dobila je jer se jedina prijavila na tender, saznaje „Dnevni avaz“, a na osnovu uvida u dokumentaciju koja je objavljena na internet-stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Ali to je, čini se, samo uvod u mnogo dublju priču o višegodišnjem poslu teškom više od 50 miliona KM! Kako saznajemo, protiv Glamoč i još nekoliko osoba ovih dana podnesena je i krivična prijava Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Privatni biznis

Sudeći prema dokumentaciji koja je javno dostupna, osnovne činjenice u pogledu tendera su jasne – Glamoč je potpisnik ugovora s firmom u vlasništvu njenog bliskog srodnika. No, prijavitelji ističu u prijavi upućenoj glavnoj tužiteljici KS Sabini Sarajliji da je to samo uvod u namještanje posla vrijednog čak više od 50 miliona maraka, koliko će, kako se procjenjuje, koštati višegodišnji projekt zamjene rasvjetnih tijela za javnu rasvjetu u Kantonu Sarajevo.

Glamoč je za „Dnevni avaz“ rekla da nije upoznata s prijavom, ali je potvrdila da joj je vlasnik kompanije koja je dobila tender srodnik.

– Sve to što je navedeno ne da su neistine, to su notorne laži. To je ono što vam ja mogu odgovoriti, a naravno da svako može da piše šta god želi. Naravno, ako ima i dokaze i po tom sistemu bilo šta, samo neka izvoli i neka radi. Moj djever ima firmu ne znam ni ja otkad, u privatnom je sektoru otkad ga ja znam. I prije je vodio privatni biznis, samo što nije bio moj djever. Drugo, nikakav tender nisam nabacila da bi moj djever prišao meni. Ne znam ko može takvu glupost da izmisli – kazala je Glamoč.

Red ugovora

No, u krivičnoj prijavi se navodi da je još jedan ugovor, i to onaj potpisani prije samo nekoliko dana, 11. septembra ove godine, povezan te da dokazuje da Glamoč direktno pogoduje grupi firmi.

– Način kako Glamoč pogoduje firmi i zbog čega se može prijaviti samo jedna firma na tender je sljedeći – „Sarajevogas” d.o.o. u startu sklopi ugovor s jednom firmom koja koristi softver za nabavku i implementaciju geoinformacionog sistema (GIS) kojem se, osim softverskog održavanja plinske infrastrukture, dodaje modul za zamjene i održavanje rasvjetnih tijela. U GIS softver modelu za održavanje LED rasvjete se bukvalno tehnički „nacrta“ firma za postavljanje i održavanje LED rasvjete – piše u prijavi.

Nadalje, tvrdi se da Glamoč ovih dana potpisuje ugovor za nabavku GIS sistema javne rasvjete KS vrijedan 237.510 KM.

– Nakon toga će se u GIS softveru nacrtati ponovo porodična firma „Luminos” d.o.o., koja bi po planu isporučila novu LED rasvjetu. Samo sada, umjesto u „Sarajevogasu“, direktno Kantonu Sarajevo preko Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, i to po planiranim vrijednostima za naredne dvije godine više od 50 miliona KM – navodi se u prijavi.

Glamoč negira nezakonitosti

Glamoč u izjavi za „Avaz“ tvrdi da nije tačno da je pogodovala firmi svog djevera.

– Nikakve dodirne tačke taj potpisani tender (od 11. septembra 2020., op. a.) nema s odlukom otprije nekoliko godina. Pa dobro, jeste mi djever, ali kakve veze ima ta firma s projektom u Ministarstvu? I kakve neko ima halucinacije da bih ja mogla nešto da raspišem, bilo šta što bi moglo dovesti do mog djevera – kaže kantonalna ministrica.

AVAZ